![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így lesz tökéletes a főtt tojás - Egy másodperccel se főzd tovább
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A főtt tojás nem mindenkinek lesz éppen ugyanúgy tökéletes, van, aki azt szereti, ha keményebbre fő a közepe, és van, aki úgy, ha kifolyik a sárgája - mindegyiknek megvan a maga szépsége.
Aki most kinevet, nevessen csak, de tojást főzni igenis nehéz. A tojást túl lehet főzni úgy, hogy kiesik egészben a sárgája és annyira kemény, hogy szinte porzik.
Ha teljesen lágy, remegős, folyós, akkor sem az igazi, illetve akkor másképp nevezzük - az a lágy tojás, ami egyébként ugyanúgy jó, csak egy másik kategória.
Lehet pucolhatatlanra főzni, úgy viszont nagyon csúnya lesz, nem beszélve arról a rengeteg bosszúságról, amit a pucolás okoz.
A tojás odafigyelést igényel
A főtt tojásnak is megvannak a maga fortélyai, van olyan módszer, amivel minden egyes alkalommal tökéletes lesz. Ehhez azonban nem szabad félvállról venni a feladatot.
A tojásra is úgy oda kell figyelni, mint egy kényesebb húsdarabra, ellenőrizni kell, hogy nem forr-e túlzottan vagy éppen nem hűlt-e le nagyon a víz, és rajtra készen kell állni a hat és fél perc leteltének pillanatában, hogy leszűrjük és lehűtsük, különben a tojásból menthetetlenül hétperces lesz.
![hatperces toja s](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29090/290902/29090287_d4fc89fd6c87d5efbad576494187ea8d_wm.jpg)
A folyamat
Egy lábosban vizet forralunk - annyit, amennyi majd bőségesen ellepi a tojásokat.
Amikor már forr, alacsonyra vesszük a lángot, elég, ha halkan bugyborékol a víz. A szobahőmérsékletű tojásokat egy nagy szedőkanálban, egyenként, lassan a vízbe süllyesztjük.
Stopperrel mérjük a hat és fél percet - aki a képen láthatónál valamivel szilárdabban szereti, számoljon hét percet, de annál többet ne nagyon. Közben előkészítjük a szűrőt és a nagyon hideg vizet.
Amikor letelt az idő, leszűrjük a tojásokat és egy hideg vízzel teli tálba tesszük őket. A vizet a következő percekben néhányszor cseréljük rajtuk, míg egészen le nem hűlnek, máskülönben önmaga melegétől tovább fő a közepe.
Fotó: Ács Bori/Só&Bors