![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hogyan lesz tökéletes a tojásrántotta? 7 praktikát mutatunk
![rántotta cover](https://kep.index.hu/1/0/3821/38210/382105/38210573_2915595_79d56e7ad3c181b16894a0e920c18fcd_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tojásrántotta a világ legegyszerűbb étele, vagy mégsem? Érdemes néhány dologra odafigyelni, hogy ebből a fogásból is a legjobbat hozhasd ki.
Azt mondják, hogy rántottát mindenki tud készíteni, az első ételek egyike, amit a konyhában összedobnak, akár még a gyerekek is. Valóban nagyon könnyen megvan, csak felvered a tojást, sózod, borsozod, kicsit megsütöd és már tálalhatod is.
A tojás nagyon egészséges étel, fontos és kiváló fehérjeforrás. Zsírtartalma elenyésző, viszont magas a lecitintartalma, amely megvédi a szervezetet a rossz koleszterin káros hatásaitól és csökkenti is azt. A tojás az összes, a szervezet számára nélkülözhetetlen vitamint tartalmazza. Jelentős az ásványi anyag tartalma is.
A tojás sütemények alapanyaga is lehet, de készíthetsz belőle majonézes vagy brokkolis salátát. Ha reggelit készítesz, akkor így főzz tökéletes keménytojást és így hámozd meg, hogy könnyen lejöjjön a héja. A tojáshéj színe viszont csak a tojó fajtájától függ, az ízét egyáltalán nem befolyásolja, hogy barna vagy fehér héjú tojást törsz fel. Most pedig következzen az alapétel, a rántotta, amelyet többféle módon tökéletesíthetsz. Persze, ha nagyon laktatóan szeretnéd elkészíteni, akkor keverj bele minél több zöldséget.
![rántotta álló ok](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3821/38211/382113/38211359_b879234f09b48d661f23f3c9d6994c56_wm.jpg)
Kukoricakeményítő
A kukoricakeményítőt keverd össze egy kevés tejszínnel, majd keverd a tojáshoz, meglátod, egészen selymes, bársonyos ízt fogsz kapni végeredménynek. Egyrészt gazdag ízvilágú fogást kapsz, másrészt néhány perc alatt tökéletes állagú tojásos ételt ehetsz.
Borkősav
A borkősav megkeményíti például a tejszínhabot, így a rántottát is jóval kompaktabbá teszi. Nem kell belőle sokat használnod, mindössze egy csipetnyit adj két tojáshoz. Jó alaposan keverd össze a tojásokkal, addig, amíg a tojások világosabbak és habosak nem lesznek. Ekkor önts egy serpenyőbe olajat, majd lendületes mozdulatokkal süsd meg a tojásokat.
![rántotta készítés álló ok](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3821/38212/382120/38212059_25b31fdea2cb376c10f728637271a13e_wm.jpg)
Plusz sárgája
A sárgája a tojás legjobb része. Tele van jótékony zsírokkal, csodás, krémes az íze, és ha csak plusz egy sárgáját adsz a rántottához, nagy lángon is sütheted a kiszáradás veszélye nélkül. A maradék fehérjéből szuper tojáshab készül, amellyel süteményeket tudsz díszíteni.
Rázd fel egy shakerben sütés előtt
A rázás sokkal jobban működik, mintha habverővel vernéd fel a tojást. Ha egy erre rendszeresített edényben, például shakerben rázod össze a tojásokat, mind színben, mind textúrában homogénebb állagot fogsz kapni, ráadásul nagyon gyorsan.
![rántotta közeli álló ok](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3821/38212/382121/38212147_ce176416d05ccec6329a0a4ddc77eb75_wm.jpg)
Sajt nélkül is lehet krémes
Ha a remegősebb állagú rántottát szereted, akkor ezt is elérheted, csak egy kicsivel több időbe telik az elkészítése. Süsd a tojást nagyon alacsony hőmérsékleten, így a fehérje összeáll a sárgájával és a rántotta élénk narancssárga színt kap, remegős lesz.
Adj hozzá sajtot
Nem mindegy, milyen sajttal dúsítod a rántottát. A cheddart inkább a végén keverd hozzá, de a ricottát vagy másfajta krémsajtot a tojás előtt tedd a serpenyőbe, így ad majd szuperkrémes állagot és ízt a rántottának.
Fotó: Getty Images