Még az angolok sem egyeznek meg benne: tejjel vagy vízzel kell készíteni a zabkását?

zabkása - cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A zabkása az egyik legjobb és leglaktatóbb meleg reggeli, de nem is olyan egyszerű elkészíteni, mint gondolnánk.

Míg az angol gyerekek számára az utált mumus, nálunk most egyre népszerűbb és kedveltebb reggeli, aminek rengeteg előnye van, elkapkodni és odacsapni mégsem szabad, mert a lényege veszhet el. Még egy ilyen egyszerű és páralapanyagos ételnek is megvannak a buktatói és trükkjei, amikkel érdemes játszani.

A zabpehely típusa

Nálam itthon csak nagy szemű zabpehely van, ebből készül a müzli és a zabkása is, annyi különbséggel, hogy az utóbbihoz néhány mozdulatnyi ideig darálom az aprítógépben. Aki inkább átugraná ezt a lépést, az vehet apróbb szemű zabpelyhet, itthon általában ez a kétféle kiszerelés kapható. Nem úgy a zabkása hazájában, ahol több különböző méret és őrlés közül lehet választani attól függően, mennyire szeretjük darabosan vagy éppen simán a kásánkat. 

Miben főzzük?

Az eredeti, hagyományos kásához nem kell más, csak víz. Egyesek szerint ez a puritán felfogás szegényessé és lapossá teszi ezt az ételt, míg mások állítják, hogy éppen ez az, amitől a zab a vizet egy tejszerű folyadékká változtatja, ez az, amitől olyan krémes és sűrű lesz az állaga. Nekem sem a tejes, sem a csak vizes verzió nem jött be igazán, így azokra hallgatok, akik a két folyadék arányaival játszanak.

zabkása - ajanlo

Hogyan főzzük?

Léteznek elméletek forrásban lévő vízbe szórt pehelyről, előre, egész éjszakára beáztatott, majd reggel megfőzött gabonáról és nagyon lassan, alacsony lángon történő főzésről is. Sőt. Léteznek mikrohullámú sütős megoldások, amiket nemcsak azért nem ajánlok senkinek, mert szabályozhatatlan és kiszámíthatatlan lesz a végeredmény, hanem azért sem, mert pillanatok alatt képes kifutni az edényből és azonnal rátapad a mikró aljára, amit aztán kínkeserves dolog onnan feltakarítani. Nálam a lassú, alacsony hőfokú főzés vált be a leginkább, de jó ötlet a száraz pehely előpirítása is, határozottan jobb ízű lesz tőle a reggeli, ahogy a csipet só is kihagyhatatlan, hiába édes ételről van szó, kell.

Cifrázás

Sokan tesznek a kásájukra tálaláskor további folyadékot, például tejszínt, ami csodálatos megoldás, vajat, ami kissé bizarr, de tény, hogy segít még krémesebbé tenni, vagy görög joghurtot, ami ugyancsak jól működik, és ekkor kezdődik az igazi játék. A zabkása ugyanis díszítve, cifrázva, már-már csicsázva a legjobb. Jöhetnek a tetejére szirupok, méz, ropogós magok a textúra-kontraszt kedvéért, magvajak, például mogyoróvaj vagy mandulavaj és így tovább. Iránymutatónak korábbi receptünket itt találjátok.

Fotó: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük