Paradicsom és eper is nevelhető a balkonon: mutatjuk, mire kell figyelni

bkcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A balkonon is nevelhetsz gyümölcsöket és zöldségeket, mutatjuk, miket érdemes az erkélyre költöztetni.

A színes, vitaminokban bővelkedő zöldségek és gyümölcsök nevelése nem csak a nagy kerttel rendelkezők számára lehetséges, apró teraszon is elférnek a finomságok.

Kis kert az ablakpárkányon is helyet kaphat, jó néhány fűszernövényt gond nélkül betelepíthetsz a konyhába, szinte önmaguktól virágoznak. Na de mi a helyzet a zöldségekkel és a gyümölcsökkel? Paprika, paradicsom és eper teremhet az erkélyen? A válasz igen, csupán néhány szabályt kell betartanod, hogy az elültetett magvak csírázni kezdjenek.

bkct5

Így vágj bele

Ha városi kertésznek állsz, érdemes nedves konyhai papírlapokra helyezve, nejlonzacskóban tárolva előcsíráztatni a vetőmagokat, így körülbelül 10-15 napon belül kiderül, hogy csíraképesek-e. A kicsírázott magokat ültesd jó minőségű földbe. A cserepeken legyen nyílás, amin az öntözés során a felesleges víz távozhat. Ne feledkezz el a növényeidről, itasd és becézgesd őket, meglásd, hálásak lesznek a törődésért. Az öntözéssel azért legyél óvatos, mert ha túllódul a kezedben a vizes kanna, azzal csak kárt okozol a növénynek. Szakértő balkonkertészek azt szokták tanácsolni, a föld inkább kicsit száraz legyen, mert a sok víztől megfullad a növény gyökere, persze akadnak kivételek, olyan növények, melyeknek szükséges a nedves talaj.

bkct2

Mielőtt belevágnál a projektbe, érdemes hobbibalkonkertészekkel értekezni, hisz rengeteg hasznos tanáccsal láthatnak el, melyeket, ha a saját tapasztalataiddal kiegészítesz, mindig virágozni fognak az elültetett növényeid. Most ajánlunk néhány személyes kedvencet, eláruljuk, mit érdemes róluk tudni, ha esetleg paradicsomot vagy epret terveznél a gangra.

Koktélparadicsom

Drága és isteni, a finomság az erkélyeden is elfér, érdemes neki helyet szánni. A növekedését tekintve három típusba sorolható. Az első a determinált, más néven a balkonparadicsom, ez a fajta egyszer virágzik, ez igényli a legkisebb helyet, kezdőknek ezt érdemes első körben választaniuk.

bkct4

A másik fajta a féldeterminált, mely két-három hullámban hoz termést, majd leáll. A harmadik a folyton növő, mely virágzásának csak az őszi fagy szab határt.

Paprika

A paprika hőigénye magasabb, mint a paradicsomé, a hidegre rosszul reagál, a hűvös hatására a virágok rosszul kötődnek, így a kis termést is eldobja a növény. A paprika egyéves zöldségnövény, vagyis évről évre újra kell ültetni. A termést májustól egészen augusztus végéig lehet szüretelni. A paprika több fajtájában nevelhető, mindegyiknek más a színe, lehet sárga, zöld, narancssárga vagy piros. Mind közül a zöld paprika a legedzettebb, sokkal ellenállóbb, mint társai. Tápanyagdús földbe ültesd, a paprika méretétől függően cserépben vagy dézsában legyen. Kis erkélyre chilipaprika a legideálisabb, ha jól érzi magát, akkor évekig elélhet.

bkct3

Eper

Talán hihetetlenek tűnik, de epret is lehet balkonon nevelni. A szamóca kis helyet foglal el, és nem igényel nagy gondoskodást, amire viszont szüksége van, hogy tápanyagdús, jó vízáteresztő képességű talajba ültesd a palántát.

bkct1

Az eper két fajtakörre osztható, az egyik az egyszer termő, a másik a folyton termő. A folyton termő több odafigyelést igényel, ez azt jelenti, hogy kéthetente tápoldatozni kell, ha ezt betartod, akkor hálás lesz érte a növény. A szamóca öntözése nagyon fontos, mindennap öntözd, ha egy nap is kimarad, akkor megáll az indaképződés.

Zöldborsó

A balkonra zöldborsó is kerülhet, a fajtáját tekintve a törpenövekedésű az előnyös. A borsó ültetésénél szükséges a támaszték, amelyre felkapaszkodhat, vagy felkötheted. Az öntözésére figyelj, a földje mindig legyen jó nedves. A különböző tenyészidejű zöldborsófajták egymás után érnek, még ha egyszerre is ültetted el a magokat.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon