Ezeket a gyümölcsleveseket edd a kánikulában – A kedvenceinket mutatjuk

eperkrémleves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gyümölcsleves lehet első fogás, de desszertként is nyugodtan eheted, a lényege úgyis az, hogy lehűtsön a forró nyári napokon.

Nyáron szinte nem győzzük enni a szezonális gyümölcsöket és zöldségeket, de nemcsak nyersen szerethetők ezek a vitaminbombák, hanem süteménybe sütve vagy levesnek is. A levesekről általában a forró ételek jutnak az ember eszébe, amit nyáron senki sem kíván, pedig nem terhelik meg a szervezetet, a sivatagi népek is a meleg teára esküsznek. 

Ha mégis hideg levesre vágysz, akkor nemcsak gyümölcsökből, hanem zöldségekből is készíthetsz ilyen fogásokat. Az egyik legnépszerűbb a gazpacho, amely a zöldségek miatt jóval táplálóbb, és a benne lévő só miatt az izzadással elvesztett ásványi anyagokat is pótolja. Nagy előnye, hogy főzés nélkül készül, valamint olyan lédús összetevőket tartalmaz, mint az uborka és a paradicsom.

A gyümölcsleves pedig egyszerre lehet első fogás és desszert is, az alábbiakban mutatjuk a kedvenc receptjeinket.

Eperkrémleves

A nyár első gyümölcse az eper, amelynek ugyan rövid az igazi szezonja, de amíg tart, igyekezz minél többet venni és enni belőle. Nagyon jól mutat süteményekben, de természetesen krémlevest is készíthetsz belőle, a vanília íze tökéletesen illik hozzá. Kicsit később a málna is szuper alapanyag, szintén tejszínesen készítsd.

eperkrémleves

Cseresznyeleves

A cseresznye szintén a nyár korai hírnöke, a belőle készült leveshez nagyon jól illik a tejföl. A picit savanykás tejtermék nagyon jól megy az édes gyümölcshöz, a végeredmény inkább friss és könnyed lesz így. A cseresznyeleves vaníliás pudingporral lesz a legfinomabb, de használhatsz helyette keményítőt és vaníliakivonatot/vaníliarudat is. 

cseresznyeleves

Tejszínes meggyleves

Az igazi klasszikus hideg gyümölcsleves a meggyleves. Ez a változat egyszerre édes és savanykás, előétel és desszert is lehet, ráadásul hidratál, ami nyáron különösen fontos. Érdemes valamilyen tejtermékkel – legyen az tejszín, tej vagy tejföl – lágyítani az ízén, illetve krémesebbé tenni, de vízzel is helyettesítheted, ha félsz, hogy hamar megromlik. A hideg meggylevesből nem hiányozhat a fahéj és a szegfűszeg, fűszeresen lesz az igazi, de egy kevés citromot is érdemes belefőzni.

meggyleveske álló

Málnaleves

A nyár talán legfinomabb gyümölcse a málna, amelyből szerintem nem lehet eleget enni. Természetesen leves is készülhet belőle, amelynek nagyon jól áll, ha lime-mal ízesíted, sőt tálaláskor nyugodtan tegyél rá jó minőségű tejszínhabot is. 

málnaleves

Sárgabarack-krémleves

A befőzni kívánt sárgabarackból tegyél félre néhány szemet és főzz belőle krémlevest. A tejtermék ezt a levest is lágyítja, elképesztően jól megy hozzá a görög joghurt selymessége és íze. A sárgabarack-krémleves inkább desszert, mint első fogás, sőt még jégkrémet is készíthetsz belőle. 

sárgabarack krémleves

Áfonyaleves

Ez a gyönyörű színű leves ötvözi a modern és a klasszikus receptek főzési technológiáját. Először ugyanis főzni kell hozzá egy fűszeres alaplevet, majd ebbe tenni a leturmixolt gyümölcsöt, és kész is az áfonyaleves. Az áfonyát nem kell sokáig hőkezelni, úgy nem veszít az ízéből és színéből.

áfonyaleves

Őszibarack-krémleves

Hűs levesként vagy könnyed desszertként is eheted a hideg őszibaracklevest, amely a gyümölcs pucolásával együtt is 15 percen belül készen van. Az őszibarackot görög joghurttal és egy kevés narancslével kell összeturmixolni, majd mézzel és fahéjjal ízesíteni. 

őszibarack krémleves

Fahéjas szilvakrémleves

A szilva kicsit már az őszt idézi, de nyár végén már kapható ez a szintén egészséges és zamatos gyümölcs. A szilvakrémleves egyszerre édes és fanyar, a lepürésített szilva sűríti a levet, de ha nem szeretnéd leturmixolni a gyümölcsöt, vaníliás pudingporral és tejszínnel tedd krémesebbé. Ha nincs otthon tejszíned, használhatsz helyette tejfölt, de joghurtot is. A szilvához a fahéj tökéletesen illik, kicsit előrevetíti az ősz ízeit. 

Fotó: Getty Images, Sági Zsófia / Sóbors, Street Kitchen, Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük