10 fantasztikus recept az olasz konyhából: ezeket muszáj kipróbálni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Olaszországnak nem csak a történelme, építészete, kultúrája lenyűgöző, a gasztronómiai csodáiról sem szabad megfeledkezni.
Az olasz ételeket a világ legfinomabb fogásaiként szokták emlegetni, amin nem is lehet csodálkozni.
A páratlan szépségű országban rengetegféle finomságot lehet megkóstolni. A legtöbbeknek az ország kapcsán egyből a kávé, pizza, fagyi, tiramisu, olíva és a rengetegféle tésztás fogás ugrik be. Az olasz konyha választéka rendkívül gazdag, tájegységenként más csodákkal lehet találkozni. Vegyük például a pizzát. Szicíliában a vastag tésztás sfincione pizzáért őrülnek meg, míg Nápolyban a hajszálvékony, puha, megemelkedett szélű nápolyi pizzáért rajonganak.
Az olasz ételek legtöbbje egyszerű recept szerint készül. Friss alapanyagok, összetéveszthetetlen ízek teszik feledhetetlenné. Aki teheti, fedezze fel az országot személyesen, addig is mutatjuk a kedvenc receptjeinket, melyekkel egy csipetnyi Olaszországot repíthetsz az otthonodba.
Gnocchi házilag
Ami a magyar konyhában krumplinudli, az az olaszoknak gnocchi. A krumplis tészta remekül illik paradicsomos vagy tejszínes szószokhoz. Az elkészítése nem nehéz, csupán időigényes, de megéri belevágni. A legtöbb receptben a krumpli a vízben fő puhára, pedig sokkal jobb sütőbe tolva elkészíteni, mert úgy nem tartalmaz annyi nedvességet, sokkal könnyebb textúrája lesz.
Lombardiai csirkemell
A lombardiai csirkemell gusztusos, kiadós fogás, melyben a csirkemell, gomba és a Marsala bor kapja a főszerepet. A Marsala édes zamatú bor, Szicíliában készítik, és előszeretettel használják az olaszok főzés során. Szószok és húsételek készítésénél remek választás, de ha nem sikerül beszerezni, akkor sherryvel helyettesítheted.
Paradicsomos rizottó mascarponéval
A rizottó az olasz konyha kedvelt fogása, melyet főleg éttermekben szokás fogyasztani, mivel az elkészítése elég időigényes. A rizottó akkor tökéletes, ha a textúrája bársonyos, mégis kicsit harapósabb. Ennek érdekében ebben a paradicsomos receptben mascarpone is helyet kap, úgy sokkal krémesebb lesz az étel.
Lasagne
A lasagne jó sok sajttal, szaftosan az igazi. Érdemes nagyobb adagban készíteni, mivel másnap a maradék felmelegítve ugyanolyan finom, mintha frissen készült volna. Attól se ijedj meg, ha a raguból túl sok maradt, hűtőben néhány napig tárolhatod, fenséges melegszendvics készülhet belőle, de leveles tésztára kenve is megsütheted.
Panzerotti
A kedvelt töltött tésztás street food kicsit hasonlít az oroszok pirogjára és a magyar töltött lángosra is. A kis tésztacsomagokat sokféle töltelékkel dúsíthatod, bő olajban és sütőben is pirosra sütheted. Ha utóbbi mellett döntesz, érdemes a tésztacsomagok tetejét felvert tojással megkenni, amelyre szórhatsz reszelt sajtot vagy friss fűszernövényeket. A finomság remekül bírja a csomagolást, ezért uzsonnára vagy piknikre is elteheted.
Olasz lecsó
Az olasz lecsó abban különbözik a többitől, hogy paprikák színes sokasága alkotja, érdemes többfajtával dolgozni. Egyes receptekben paradicsom nem is kerül bele, édes pirospaprika helyett pedig füstöltet használhatsz. Az olasz lecsó különleges, savanykás zamatát a vörösborecettől kapja, így azt nem érdemes kihagyni belőle.
Burgonyás focaccia rozmaringgal
Az olaszok kedvelt kenyérféléje, a focaccia rengetegféle fűszerezéssel kipróbálható. Népszerű a fokhagymás, rozmaringos vagy a szőlővel dúsított, de sonkával, kolbásszal vagy sajttal is megsütheted. Egyes receptekben főtt burgonya is helyet kap a tésztában, ha azonban páratlan ízélményre törekedsz, akkor a vékonyra szeletelt burgonyákat a tészta tetejére sorakoztasd, úgy told a sütőbe.
Krémes cannoli rudak
Az olaszok nagy kedvence, a cannoli ropogós tésztaroló, mely ricottás krémmel töltve csábít. Olaszországban ezek a ropogós rudak készen is beszerezhetők, így csak a krém elkészítésével és a töltésével kell foglalkozni. A tésztát nem nehéz megsütni, az alapanyagok szinte bárhol elérhetők, csupán sajtrolóformára lesz szükséged. A tésztát előző nap is elkészítheted, a töltést pedig bőven elég tálalás előtt végezni, mert úgy ropogós marad a cannoli.
Sfogliatelle
A sfogliatelle tradicionális nápolyi finomság, mely édes vagy sós töltelékkel is készülhet: az elkészítése időigényes, de megéri bevállalni. Nagyon finom a ropogós tészta, melynek belseje puha és fenséges tölteléket rejt. Az olasz sütemény melegen a legfinomabb, érdemes kandírozott gyümölcshéjjal kipróbálni.
Saltimbocca – csirkéből
A saltimbocca az olasz konyha kedvelt húsétele, melyet a hajszálvékony füstölt sonkaszelet és a friss zsálya tesz különlegessé. A pompás fogás eredetileg borjúhúsból készül, de csirkével is működik a recept. Ha kicsit felturbóznád, akkor parmezánforgácsokat is tehetsz a zsálya és a sonka mellé. A zsályából azonban szigorúan csak frisset használj, mert a fűszernövény adja meg a különleges ízét az éteknek.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors