Álompuha gnocchi ínycsiklandó gombás raguval: házilag készül a tészta is
Isteni házi készítésű gnocchival tálalhatod a gombaragut, és még elkészíteni is pofonegyszerű.
A puliszka és a gomba nagyon harmonikus párost alkotnak: mindkettő rusztikus, hagyományos étel, és a fűszerezéssel erre még jobban rájátszhatsz, ebbe a receptbe tárkony is kerül. A gombaragu egyszerűen készül, és ahhoz, hogy még izgalmasabb legyen, ne ragadj le egyetlen gombafajtánál. Csempéssz a keverékbe néhány shiitake vagy más illatos erdei fajtát, mint a vargánya, a rókagomba vagy a tinórú. Ha pedig nem mozogsz otthonosan a gombafajták és tartósításuk világában, akkor ebben a cikkben részletesebben is olvashatsz róluk.
Fontos, hogy ne a kukoricalisztet, hanem az intenzív sárga színű, kissé darabosabb darát válaszd, mivel abból lesz erőteljesebb ízű és rusztikus állagú az elkészült kása. A kukoricalisztként árult világos színű őrlemény egy kevésbé ízes és sápadtabb krémet eredményez.
A puliszkához a sóval együtt kezdjük el melegíteni a vizet, és amikor szobahőmérsékletű, folyamatos kevergetés mellett lassan szórjuk bele a kukoricadarát. Semmiképpen se forró vízbe keverjük, mert akkor csomós maradhat.
Folyamatosan keverve főzzük 12-15 percig, majd ellenőrizzük az állagát: a puliszka akkor jó, ha krémesen folyékony, de ha nagyon sűrűnek éreznénk, keverjünk hozzá további 100-150 ml vizet.
Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá az olívaolajat is. Fedjük le, és tegyük félre.
Készítsük el a gombás feltétet. Hevítsünk fel egy közepes serpenyőt az olívaolajjal, majd pirítsuk benne 10 percig a fokhagymát, a zöldhagymát és a gombát.
Keverjük hozzá az összes többi hozzávalót, és hagyjuk, hogy további 2-3 perc alatt összeérjenek az ízek.
Porciózzuk a korábban elkészült puliszkát tányérokba, majd kanalazzuk rá a pirított gombát. Friss tárkonyszórással fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu