Isteni, krémes karalábéleves: zsenge zöldségekből a legfinomabb

10
Nyomtatás
karalábéleves2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Töltve, sütve, de levesbe főzve is mennyei a zsenge karalábé, friss, üde, mégis tartalmas levest tálalhatsz belőle.

Tavasszal van a zsenge karalábénak, répának és az újkrumplinak a szezonja, amelyekből isteni ételeket készíthetsz, mint amilyen az alábbi leves is. A karalábénak nem csak a gumóját, a levelét is felhasználhatod, érdemes a levesbe főzni, hogy még finomabb legyen.

Hogy valódi ízbombát tálalj, a friss zöldfűszereket se hagyd ki a levesből, mint a petrezselyem és a kapor. A zöldségeket ízekben gazdag alaplével érdemes felönteni, de ha ez nincs kéznél, sima vízzel is működik a recept.

Hogy picit krémesebb legyen a végeredmény, a zöldségek dinsztelését vajon indítsd, a kész levest pedig egy kevés keményítővel és tejszínnel sűrítsd be. 

Krémes karalábéleves

karalábéleves

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 db karalábé a levelével együtt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 nagy db répa
  • 2 közepes db krumpli
  • 1 ek olaj
  • 1 ek vaj
  • 1 liter alaplé/víz
  • 2 ek friss, aprított petrezselyem
  • 2 ek friss, aprított kapor
  • 1 ek keményítő
  • 2 ek tej vagy tejszín
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A karalábét, a krumplit és a répát pucoljuk meg. Előbbieket vágjuk kockákra, utóbbit karikákra. A hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra. A karalábé levelét mossuk meg, vágjuk finomra.

Forrósítsunk olajat és vajat egy lábasban, adjuk hozzá a hagymát, dinszteljük puhára 4-5 perc alatt. Adjuk hozzá a karalábét, annak levelét, a répát és krumplit is, dinszteljük még 3-4 percig.

Öntsük fel a zöldségeket az alaplével vagy vízzel, sózzuk, borsozzuk, várjuk meg, míg forrásnak indul. Ekkor vegyük kicsire a lángot, majd fedő alatt főzzük kb. 25-30 percig, míg minden zöldség megpuhul.

Ekkor keverjük bele a petrezselymet és a kaprot, majd főzzük még így is 2-3 percig.

Közben a keményítőt keverjük össze a tejjel vagy tejszínnel, majd adjuk a leveshez, forraljuk egybe. Sózzuk, borsozzuk még szükség szerint, majd rögtön kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon