Roppanós, zsenge karalábé krémes szószban: isteni köret húsok mellé
Kerüld el a fás karalábékat, és a zsenge tavaszi darabokból főzd meg ezt a krémes köretet, isteni lesz.
Tavasszal van a zsenge karalábénak, répának és az újkrumplinak a szezonja, amelyekből isteni ételeket készíthetsz, mint amilyen az alábbi leves is. A karalábénak nem csak a gumóját, a levelét is felhasználhatod, érdemes a levesbe főzni, hogy még finomabb legyen.
Hogy valódi ízbombát tálalj, a friss zöldfűszereket se hagyd ki a levesből, mint a petrezselyem és a kapor. A zöldségeket ízekben gazdag alaplével érdemes felönteni, de ha ez nincs kéznél, sima vízzel is működik a recept.
Hogy picit krémesebb legyen a végeredmény, a zöldségek dinsztelését vajon indítsd, a kész levest pedig egy kevés keményítővel és tejszínnel sűrítsd be.
A karalábét, a krumplit és a répát pucoljuk meg. Előbbieket vágjuk kockákra, utóbbit karikákra. A hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra. A karalábé levelét mossuk meg, vágjuk finomra.
Forrósítsunk olajat és vajat egy lábasban, adjuk hozzá a hagymát, dinszteljük puhára 4-5 perc alatt. Adjuk hozzá a karalábét, annak levelét, a répát és krumplit is, dinszteljük még 3-4 percig.
Öntsük fel a zöldségeket az alaplével vagy vízzel, sózzuk, borsozzuk, várjuk meg, míg forrásnak indul. Ekkor vegyük kicsire a lángot, majd fedő alatt főzzük kb. 25-30 percig, míg minden zöldség megpuhul.
Ekkor keverjük bele a petrezselymet és a kaprot, majd főzzük még így is 2-3 percig.
Közben a keményítőt keverjük össze a tejjel vagy tejszínnel, majd adjuk a leveshez, forraljuk egybe. Sózzuk, borsozzuk még szükség szerint, majd rögtön kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu