Roppanós, zsenge karalábé krémes szószban: isteni köret húsok mellé

karalabefozelek2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kerüld el a fás karalábékat, és a zsenge tavaszi darabokból főzd meg ezt a krémes köretet, isteni lesz.

Tavasszal mi sem jobb a zsenge karalábénál, amely nem csak az ételek mellékszereplője lehet, a tányér központi elemeként is tökéletesen működik. Az alábbi receptben krémes szósz fogja közre, mennyei köret lehet belőle, de feltéttel főzelékként is helytáll. 

A karalábé ehető levelét sem szabad kidobni, érdemes felhasználni, ugyanis háromszor annyi vitamint és antioxidánst tartalmaz, mint maga a gumó. Most apróra vágva ez is a szószba került. 

A szósz alapja alaplé és tejszín, de tejjel is elkészíthető. Fűszerek közül jól áll neki a szerecsendió, illetve egy csipet cukorral csak még finomabb lesz.

Krémes karalábé

karalabefozelek

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 db karalábé (levéllel)
  • 1 ek vaj
  • 250 ml alaplé
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 csipet cukor
  • 100 ml tejszín (zsíros)
  • 1 ek keményítő
  • 1 nagy csipet szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

A karalábékról vágjuk le a leveleket, a gumót pucoljuk meg. A karalábét vágjuk félbe, majd negyedekbe, majd vágjunk belőle kisebb hasábokat/kockákat.

Kb. egy maréknyi levelet mossunk meg, csöpögtessünk le, majd aprítsunk össze.

A vajat olvasszuk meg egy lábasban, dobjuk rá a karalábét. Forgassuk vele egybe, majd 2 perc után öntsük fel az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá egy csipet cukrot és a karalábélevelet. Fedő alatt, alacsony lángon főzzük 10 percig.

A tejszínt keverjük ki a keményítővel, majd adjuk a karalábéhoz. Folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon főzzük még 3-4 percig, míg besűrűsödik. Ízesítsük szerecsendióval ízlés szerint.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük