Spenótos krokett, a tökéletes köret: egyszerűen összedobhatod
Krokett nem csak krumpliból készülhet: a vitamindúsabb változatot készítsd spenóttal!
A spenót, mint az egyik legegészségesebb salátanövény, rengeteg vitaminban és ásványi anyagban, különösen vasban gazdag. Már a 16. század óta ismeri és szereti a világ, a szezonja pedig márciustól egészen májusig tart.
Általában párolva, főve és nyersen fogyasztják, amelynek apropóján mi most egy krémes, sűrű spenótlevesreceptet mutatunk.
Tegyünk fel egy nagyobb lábasban sós vizet forrni. A forrásban lévő vízben főzzük a spenótot puhára, kb. 3 perc alatt. Tegyük át egy tál jeges vízbe, hogy kihűljön. Ez a lépés a blansírozás része. A jól lecsepegtetett, kinyomkodott spenótot vágjuk apróra.
A tojásokat főzzük meg keményre, ami kb. 8-9 percet vesz igénybe.
Amíg a tojások hűlnek, egy nagy serpenyőben olvasszuk fel a vajat. Adjuk hozzá a lisztet, és mérsékelt lángon, folyamatos keverés mellett pirítsuk kb. 2 percig.
Ekkor öntsük fel az alaplével, folyamatosan keverjük, és forraljuk fel az egészet. Főzzük további 5-6 percig, míg sűrűsödik.
Ezután adjuk hozzá a tejszínt és a felaprított kaprot és medvehagymát.
Addig főzzük, míg ismét kezd besűrűsödni. Ez megint csak néhány percet vesz igénybe.
Amikor már szép sűrű a leves, keverjük bele a felaprított spenótot is. Főzzük együtt kb. 2-3 percig.
Ezt követően egy vagy két adagban adagoljuk bele a levest egy turmixgépbe, majd pürésítsük le. Minél krémesebb, annál finomabb lesz a végeredmény.
A krémleveshez a végén adjuk hozzá az ízlés szerinti sót és fehér borsot, illetve a csipet szerecsendiót is.
A forró krémlevest kisebb tálakba porciózva kínáljuk, adagonként egy fél, keményre főtt tojással és sült baconnel díszítve.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu