Spenótos krokett, a tökéletes köret: egyszerűen összedobhatod
Krokett nem csak krumpliból készülhet: a vitamindúsabb változatot készítsd spenóttal!
A krumplikroketthez hasonlóan ez a spenótos változat is lágy és krémes belül, aranybarnára pirult és ropogós kívül. Így ha kompromisszumok nélkül szeretnél egy olyan krokettet, amely ízben és állagban is nagyon közel áll a hagyományoshoz, akkor ezzel nem foghatsz mellé.
Ráadásul jóval egyszerűbben is készül, mint a krumplis, hiszen azt sem kell hozzá előfőzni. Ez a változat olajban sül ropogósra, de ha helyette inkább sütőben készítenéd, azt is megteheted: helyezd a kroketteket sütőpapírral bélelt tepsire, fújd be őket olajspray-vel, és süsd aranyszínűre.
Spenótos krokett
Hozzávalók 30 darabhoz
A töltelékhez:
- 3 ek olívaolaj
- 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 75 g liszt
- 400 ml növényi ital (szója, zab, kókusz)
- 100 ml zöldségalaplé
- 250 g fagyasztott spenót felolvasztva
- 0.5 tk só
- 0.25 tk frissen őrölt fekete bors
- 1 csipet őrölt szerecsendió
A panírhoz:
- 130 g kenyérmorzsa
- 250 ml növényi ital
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
Az olívaolajon dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk őket fél percig. Szitáljuk rájuk a lisztet, és állandó kevergetés mellett addig pirítsuk, amíg enyhe rószaszínes árnyalatot nem kap (fontos, hogy ne égjen meg).
Kis mennyiségekben adjuk hozzá a növényi italt és az alaplevet, és addig keverjük, amíg egy krémes, sűrű besamelt nem kapunk. Nyomkodjuk ki a spenótból a felesleges folyadékot, adjuk a krémhez, és ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval.
Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd 3-4 órára tegyük hűtőbe dermedni. Közben öntsük egy-egy kisebb tálba a növényi italt és a kenyérmorzsát, és szaggassunk evőkanálnyi méretű adagokat a kihűlt masszából.
Formázzuk hosszúkás, krokett formájúra, majd hempergessük először a kenyérmorzsába, majd mártsuk a növényi italba, végül ismét hempergessük a morzsába. Forró olajban, közepes hőfokon süssük őket aranybarnára, majd szedjük papírtörlőre. Még melegen fogyasszuk.
-
2023-07-11 10:16:02
-
2023-01-30 09:32:01
-
2022-11-19 10:16:02
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!