Spenótos krokett, a tökéletes köret: egyszerűen összedobhatod

Spenotos-krokett-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Krokett nem csak krumpliból készülhet: a vitamindúsabb változatot készítsd spenóttal!

A krumplikroketthez hasonlóan ez a spenótos változat is lágy és krémes belül, aranybarnára pirult és ropogós kívül. Így ha kompromisszumok nélkül szeretnél egy olyan krokettet, amely ízben és állagban is nagyon közel áll a hagyományoshoz, akkor ezzel nem foghatsz mellé.

Ráadásul jóval egyszerűbben is készül, mint a krumplis, hiszen azt sem kell hozzá előfőzni. Ez a változat olajban sül ropogósra, de ha helyette inkább sütőben készítenéd, azt is megteheted: helyezd a kroketteket sütőpapírral bélelt tepsire, fújd be őket olajspray-vel, és süsd aranyszínűre.

Spenótos krokett

Spenotos-krokett

Hozzávalók 30 darabhoz

A töltelékhez:

  • 3 ek olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 75 g liszt
  • 400 ml növényi ital (szója, zab, kókusz)
  • 100 ml zöldségalaplé
  • 250 g fagyasztott spenót felolvasztva
  • 0.5 tk
  • 0.25 tk frissen őrölt fekete bors
  • 1 csipet őrölt szerecsendió

A panírhoz:

  • 130 g kenyérmorzsa
  • 250 ml növényi ital
  • olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

Az olívaolajon dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk őket fél percig. Szitáljuk rájuk a lisztet, és állandó kevergetés mellett addig pirítsuk, amíg enyhe rószaszínes árnyalatot nem kap (fontos, hogy ne égjen meg).

Kis mennyiségekben adjuk hozzá a növényi italt és az alaplevet, és addig keverjük, amíg egy krémes, sűrű besamelt nem kapunk. Nyomkodjuk ki a spenótból a felesleges folyadékot, adjuk a krémhez, és ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval.

Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd 3-4 órára tegyük hűtőbe dermedni. Közben öntsük egy-egy kisebb tálba a növényi italt és a kenyérmorzsát, és szaggassunk evőkanálnyi méretű adagokat a kihűlt masszából.

Formázzuk hosszúkás, krokett formájúra, majd hempergessük először a kenyérmorzsába, majd mártsuk a növényi italba, végül ismét hempergessük a morzsába. Forró olajban, közepes hőfokon süssük őket aranybarnára, majd szedjük papírtörlőre. Még melegen fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük