
Puha spenótos golyó rengeteg parmezánnal: vega feltét laktató formában
Ebben a formában még a gyerekek is megeszik a spenótot, nagyon finom lesz ez a vega golyó, amelynek a parmezán sajt a lelke.
A krumplikroketthez hasonlóan ez a spenótos változat is lágy és krémes belül, aranybarnára pirult és ropogós kívül. Így ha kompromisszumok nélkül szeretnél egy olyan krokettet, amely ízben és állagban is nagyon közel áll a hagyományoshoz, akkor ezzel nem foghatsz mellé.
Ráadásul jóval egyszerűbben is készül, mint a krumplis, hiszen azt sem kell hozzá előfőzni. Ez a változat olajban sül ropogósra, de ha helyette inkább sütőben készítenéd, azt is megteheted: helyezd a kroketteket sütőpapírral bélelt tepsire, fújd be őket olajspray-vel, és süsd aranyszínűre.
Az olívaolajon dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk őket fél percig. Szitáljuk rájuk a lisztet, és állandó kevergetés mellett addig pirítsuk, amíg enyhe rószaszínes árnyalatot nem kap (fontos, hogy ne égjen meg).
Kis mennyiségekben adjuk hozzá a növényi italt és az alaplevet, és addig keverjük, amíg egy krémes, sűrű besamelt nem kapunk. Nyomkodjuk ki a spenótból a felesleges folyadékot, adjuk a krémhez, és ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval.
Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd 3-4 órára tegyük hűtőbe dermedni. Közben öntsük egy-egy kisebb tálba a növényi italt és a kenyérmorzsát, és szaggassunk evőkanálnyi méretű adagokat a kihűlt masszából.
Formázzuk hosszúkás, krokett formájúra, majd hempergessük először a kenyérmorzsába, majd mártsuk a növényi italba, végül ismét hempergessük a morzsába. Forró olajban, közepes hőfokon süssük őket aranybarnára, majd szedjük papírtörlőre. Még melegen fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu