10 szuper recept rizzsel: izgalmas köret és desszert is készülhet belőle
A rizs a kamra kincse, melyből rengetegféle finom étel készülhet, lehet az egy gazdag köret, tartalmas egytál vagy gyümölcsös desszert.
A köretek palettáján a krumpli a sztár, a rizs megosztó, pedig mennyi lehetőséget rejt magában. Több fajtáját teheted próbára, zöldségekkel és izgalmas fűszerekkel dúsítva.
Ha rizses köret, akkor a tojásos, borsóval vagy kukoricával dúsított a legnépszerűbb. A kukoricás rizs készülhet mirelitből vagy konzervből, ám ha igazán finomat szeretnél kínálni, csöves kukoricát használj. A receptben a szemek mellett a csövet is felhasználjuk, így amíg készül a köret, teljesen átjárja a kukorica kellemes zamata. Amíg még tart a kukorica szezonja, feltétlen próbáld ki ezt a zseniális finomságot.
A kukoricát szabadítsuk meg a héjától, majd egy éles késsel vágjuk le a szemeket a csőről.
A csövet daraboljuk 2-3 darabba.
A rizst mérjük szűrőbe, folyó víz alatt öblítsük át, majd csepegtessük le.
A vajat olvasszuk fel, majd dobjuk rá a rizst, 1 percig pirítsuk, közben gyakran kevergessük. Ezután adjuk hozzá a kukoricacsövet, a kukoricát és a vizet. Fűszerezzük sóval és borssal, majd lefedve, alacsony láng felett pároljuk 10-12 percig. Ezután zárjuk el a lángot, és 5-8 percig hagyjuk fedő alatt a rizst, majd a kukoricacsövet távolítsuk el.
A rizshez a finomra aprított petrezselymet is keverjük hozzá, majd kínáljuk hús mellé, vagy fogyasszuk önmagában.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu