Maradékmentő zöldségfasírt leveszöldségből: sárgarépa, zöldborsó és karfiol is kerülhet bele
Ki ne dobd a maradék leveszöldséget! Isteni finom zöldségfasírtot készíthetsz belőle.
A quinoáról már többször is írtunk, hiszen egészségügyi előnyeit nem lehet eléggé hangsúlyozni. A quinoa (kinoa) egy Dél-Amerikából származó álgabona, mivel bár úgy kezeljük, rendszertanilag nem tartozik a gabonafélék családjába. Semleges íze miatt szinte végtelen variációban elkészíthető, és mivel gluténmentes, a lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Az elkészítésénél fontos a megfelelő előkészítés: főzés előtt 2-3 alkalommal alaposan öblítsd át a magokat, mivel egy kesernyés bevonat védi őket a rovaroktól és rágcsálóktól, így mosás nélkül keserű lesz a végeredmény. Enyhén sós, a quinoához képest dupla mennyiségű vízben főzd, és amikor a víz már majdnem elpárolgott, fedő alatt hagyd 10 percig, hogy a maradékot is magába szívja. Így a leszűréssel sem lesz dolgod.
A salátakészítés pedig pofonegyszerű: hagymával pirítsd együtt a kedvenc zöldségeidet (vagy amit épp otthon találsz), de maradék zöldségköretet is felhasználhatsz. Ízesítsd a receptben leírt módon, és egy tartalmas fogás lesz a jutalmad.
Főzzük meg a quinoát a fentebb leírt módon.
A feldarabolt lila hagymát pirítsuk 2 percig az olívaolajon, majd adjuk hozzá a felkarikázott répát, a kockákra vágott céklát és a leszűrt csicseriborsót. A só és 3 evőkanál víz hozzáadásával fedő alatt pároljuk a zöldségeket roppanósan puhára.
Adjuk hozzá a leveles zöldséget: fodros kel esetében 5 perc a főzési idő, de ha bébispenótot használunk, akkor csak 1 percig pároljuk, vigyázva, hogy ne főzzük szét.
Adjuk hozzá a lime levét, a quinoát és az apróra vágott koriandert, és alaposan forgassuk össze őket.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu