A datolyát áztassuk forró vízbe, és hagyjuk, hogy 10-15 perc alatt megpuhuljon.
Tegyük a zabpelyhet aprítógépbe, és zúzzuk darabosra. Nem kell teljesen lisztállaga legyen, úgy érdekesebb lesz a desszert textúrája.
Adjuk hozzá a megpuhult és leszűrt datolyát, a mogyoróvajat, a vaníliakivonatot, a juharszirupot, a sót, és dolgozzuk őket összeálló masszává. Ha nagyon sűrű lenne, adjunk hozzá 2-3 evőkanál vizet, de vigyázzunk, az sem jó, ha túl lágy, mert akkor nem tudjuk felszeletelni.
Egyengessük a masszát egy sütőpapírral kibélelt sütőformába, és egy kanál hátával alaposan nyomkodjuk meg a tetejét, hogy teljesen sima legyen. Ha a massza nagyon ragacsos, 15 percre dobjuk a fagyasztóba, ha pedig túlságosan felragad a kanálra, akkor enyhén vizezzük be azt.
Fél órára tegyük hűtőbe dermedni.
Közben készítsük el a málnazselét. Ha sűrű, eleve zselés állagú dzsemet használunk, akkor mindössze annyi a dolgunk, hogy alacsony hőfokon felmelegítjük és rákanalazzuk a massza tetejére. Viszont akkor sincs veszve semmi, ha folyékonyabb lekvárunk van otthon. Ebben az esetben kicsivel tovább forraljuk, sűrűségtől függően 10-15 percig, így a felesleges folyadék elpárolog, a lekvár pedig besűrűsödik.
Tegyük vissza a hűtőbe 15 percre, hogy a lekvár is megdermedjen rajta, majd díszítsük málnaszemekkel, és vágjuk tetszőleges méretű szeletekre.
Azonnal fogyaszthatjuk, a maradékot pedig hűtőben tároljuk.