Selymes csokimousse tejmentesen: percek alatt kész

Csokimousse-1
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csokimousse amilyen hangzatos nevű és kifinomult desszert, annál egyszerűbb elkészíteni. Ettől függetlenül méltán viseli a pohárkrémek királynője címet.

Bármilyen ízesítéssel is készítsd, a selymes, pillanatok alatt elolvadó és intenzíven csokoládés ízének képtelen leszel ellenállni. Most egy percek alatt összedobható alapreceptet mutatunk, amit kedved szerint variálhatsz, de az alap önmagában is garantáltan megállja majd a helyét.

A tojást ebben a receptben az aquafaba, azaz a csicseriborsólé helyettesíti, amely magas fehérjetartalma miatt a tojásfehérjéhez hasonlóan kemény habbá verhető. Az a különbség a kettő között, hogy az aquafaba habosítása hosszabb időt igényel, akár 8-10 perc is lehet, és ahhoz, hogy a hab ne essen össze, alakítanod kell a kémhatásán, ehhez szükséges egy kevés ecet vagy egy csipet borkősav.

Selymes csokimousse

Csokimousse

Hozzávalók 4 pohárhoz

  • 100 g min. 70%-os tejmentes étcsokoládé
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 150 ml aquafaba (400 g-os csicserikonzerv leszűrt leve)
  • 1 csipet
  • 2 ek cukor
  • 0.5 tk ecet
  • 1 dl növényi habtejszín
Recept idők

Elkészítés:

A csokit a vaníliával gőz felett olvasszuk fel, majd tegyük félre kihűlni. 

Az aquafabát a csipet sóval kezdjük habbá verni, majd amikor közepesen kemény a habunk, fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot. Amikor már majdnem készen van, adjuk hozzá az ecetet is, és fejezzük be a habosítást. Verjük habbá a tejszínt is, majd óvatos, de határozott mozdulatokkal keverjük bele az aquafabahabba, és csorgassuk hozzá a felolvasztott csokoládét. 

Porciózzuk 4 pohárba, és igény szerint díszítsük. Fogyasztás előtt legalább 3-4 órára tegyük hűtőbe, és hagyjuk megdermedni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük