Ízletes, töltött marharolád: gazdag mártással készül

fott-marharolad
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Aki szereti a marhahúst, az ezért a szegyből készült, töltött roládért is biztosan bolondulni fog, amit fenséges zöldséges szósz kísér.

Ezt a receptet a német konyha ihlette, rouladen néven ismert, ami magyarul roládot jelent. Ennek a változatnak a különlegessége a hozzáadott mustárban, baconben, vörösborban és hagymában rejlik, az alapja pedig marhaszegy, ami által kiérdemelte a rindsrouladen nevet.

A töltelékét pofonegyszerű elkészíteni, a szósz pedig egy fenséges zöldséges alappal készül. Végül az egészet összeforralva egy elképesztően ízgazdag és laktató főétel kerül az asztalra.

Töltött marharolád

fott-marharolad

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 kg marhaszegy
  • 2 db savanyú uborka
  • 1 db közepes hagyma
  • 2 szelet bacon
  • 2 ek mustár
  • 0.5 ek vaj
  • 0.5 ek olaj
  • 1 db sárgarépa
  • 2 szál zellerszár
  • 120 ml száraz vörösbor
  • 1 dl víz
  • 2 db babérlevél
  • 0.5 tk
  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • opcionális tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A marhaszegyet szeleteljük fel kb. 0,5 cm vékony csíkokra. Ehhez egy nagyon éles késre és némi kézügyességre lesz szükségünk.

A húsból kb. 4-6 szelet húst kell kapnunk, ha kellő ügyességgel szeletelünk. A felszeletelt húst tegyük félre.

A savanyú uborkát hosszában vágjuk fel csíkokra. A hagymát tisztítsuk meg, majd aprítsuk fel. A baconszeleteket vágjuk kisebb csíkokra.

A marhaszeleteket egyesével kenjük meg mustárral.

Ezután az egyik rövidebb végére fektessünk le 2 szelet uborkát, majd hintsük meg kb. 1 evőkanál hagymával és ugyanennyi baconnel.

A töltött végétől kezdve óvatosan göngyöljük fel a szegyszeleteket. A végén kössük össze a csomagokat zsinórral, mintha csak egy ajándékot kötnénk át szalaggal.

Ezt a folyamatot ismételjük meg az összes szelet hússal és a töltelékkel.

Ezután egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, illetve adjuk hozzá az olajat is, majd pár perc alatt pirítsuk le benne a roládokat. A lepirított roládokat tegyük félre.

Készítsük el a zöldséges alapot: ehhez a sárgarépát és a zellert is tisztítsuk meg, majd vágjuk kisebb kockákra.

A serpenyőbe, amelyben a húsokat lesütöttük, tegyük bele a felkockázott répát és zellert, és pár percig pároljuk őket együtt (kb. 5-10 perc). Ezután a húsos tekercseket pakolgassuk vissza a serpenyőbe, a zöldségek tetejére. Adjuk hozzá a vörösbort, illetve a vizet.

Ezt követi a babérlevél, a só és az őrölt bors. Sót csak akkor adjunk hozzá, ha a bacontől függően még sótlannak éreznénk az ételt.

Fedő alatt pároljuk az ételt alacsony lángon kb. 1,5-2 órát, vagy amíg a hús meg nem puhul. Ha szükséges, pótoljuk a folyadékot.

A kész húsokat vegyük ki egy tányérra és takarjuk le alufóliával, hogy melegen tudjuk tartani.

Az edényben lévő zöldséges szószhoz adjunk egy kis tejfölt, és sűrítsük be. Ezt is ízesíthetjük még sóval és borssal, ízlés szerint.

A húsokat ezután ismét tegyük vissza a lábasba, és hagyjuk, hogy tálalásig átjárja a roládokat ez a mennyei zöldséges szósz.

Köretnek főtt krumplit, petrezselymes krumplit vagy vörös káposztát ajánlunk.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük