Selymes brokkolikrémleves vörös lencsével dúsítva – Melengető és egészséges fogás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Csupa egészséges és tápláló összetevő alkotja ezt a tartalmas krémlevest, amely tökéletesen jóllakat.
Ha nem szeretnéd teljesen vegán változatban készíteni ezt a levest, akkor a kókusztej helyett tehetsz bele sima tejszínt, mindkét verzió kiváló lesz. De nemcsak az íze lesz tökéletes, hanem nagyon egészséges is, hiszen a brokkoli vitaminokban gazdag zöldség, a vörös lencse pedig fehérjedús hüvelyes.
A brokkoli megosztó zöldség, de szerencsére egyre többen építik be az étkezésükbe. Készíthetsz belőle pizzaalapot, rizst, de ha csak ismerkedsz vele, akkor süss bundázott brokkolis-sajtos golyókat. Salátát is összedobhatsz belőle, ha nem bírod hús nélkül, akkor keverd baconnel.
Ebben a krémlevesben a brokkoli erőteljes ízét némiképp tompítja a vörös lencse, amely tápanyagokban gazdag és nagyon jó növényi fehérjeforrás, és még csak nem is puffaszt. Ezzel a két összetevővel pedig nemcsak laktató, hanem egészséges fogást is készíthetsz.
Vörös lencsés brokkolikrémleves
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej hagyma (közepes)
- 3 gerezd fokhagyma
- 0.5 kávéskanál pirospaprika-pehely
- 210 gramm vörös lencse
- 1 fej brokkoli (közepes)
- 1 liter zöldségalaplé
- 250 milliliter kókusztej (konzerv)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- a tálaláshoz mandula (szeletelt)
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. A brokkolit szedjük rózsáira.
Egy lábasban melegítsük fel az olívaolajat, és fonnyasszuk meg rajta a hagymát nagyjából 5 perc alatt. Szórjuk rá a pirospaprika-pelyhet, majd tegyük rá a fokhagymát, és dinszteljük még 1 percig. Adjuk hozzá a vörös lencsét, a brokkolit, majd öntsük fel az alaplével. Ha nincs otthon alaplevünk, házi leveskockát tegyünk vízbe, és ezzel öntsük fel a levest.
Várjuk meg, amíg felforr, majd vegyük le a lángot, takarjuk le a lábast, majd főzzük 15 percig, amíg a lencse megpuhul. Az utolsó 2-3 percben öntsük fel kókusztejjel, várjuk meg, amíg rottyan egyet, majd zárjuk el a gázt. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.
Egy serpenyőt forrósítsunk fel, kicsit pirítsuk meg benne a mandulát, és a levesre szórva tálaljuk.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors