A 9 legédesebb gyümölcs: desszert helyett is beillenek

Gyumolcseves-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ezeket a gyümölcsöket akár a természet édességeinek is nevezhetnénk: magas cukortartalmukkal a desszertek utáni sóvárgásodat is csillapíthatod!

A gyümölcsevés az egyik legegészségesebb módja a cukoréhség csillapításának, hiszen a cukrok mellett rengeteg vitamint és egyéb tápanyagokat is tartalmaznak, és még rostokban is gazdagok. 

Ezek egyrészt lassítják a cukrok felszívódását, másrészt pedig az emésztésnek is jót tesznek. A finomított cukorral ellentétben a gyümölcsökben lévők természetesen előforduló cukrok, és máshogy hatnak a szervezetre – emiatt nem kell tartanod a fogyasztásuktól. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem tudod túlzásba vinni: mint minden más élelmiszernél, ebben az esetben is fontos a mértékletesség, és ha bármilyen szénhidrátanyagcsere-zavarral küzdesz (cukorbetegség, inzulinrezisztencia), körültekintően válogasd meg őket. 

Alma

Egy nagy alma (240 g) 25,1 gramm cukrot tartalmaz.

A megfelelője édességben: fél tábla Milka tejcsoki.

Az alma főként fruktózt tartalmaz. A gyümölcscukroknak ez a típusa nem emeli meg olyan hirtelen a vércukrot, mint a glükóz vagy a szukróz, a magas rosttartalma pedig az anyagcserét is támogatja.

Gyumolcseves-alma

Banán

Egy közepes banán (125 g) 15,4 gramm cukrot tartalmaz.

A megfelelője édességben: egy cukormázas fánk.

Ha fontos, hogy mennyi cukrot viszel be, akkor válassz kisebb banánokat. A nagyok ugyanis dupla adagnak számítanak.

Cseresznye

Egy bögre cseresznye 19,7 gramm cukrot tartalmaz.

A megfelelője édességben: egy átlagos méretű Snickers szelet.

A cseresznyéből könnyű észrevétlenül eltüntetni egy tálnyit, hiszen a roppanós szemek etetik magukat.

Gyumolcseves-cseresznye

Szőlő

Egy bögre szőlő 14,9 gramm cukrot tartalmaz.

A megfelelője édességben: egy kisebb szelet piskóta.

A szőlővel még a cseresznyénél is könnyebb túlzásba esni, hiszen evés közben a magjait sem kell kiköpködni. Óvatosan adagold, és inkább előre mérj ki belőle egy meghatározott mennyiséget.

Mangó

Egy közepes mangó (330 g) 46 gramm cukrot tartalmaz.

A megfelelője édességben: 11 db Negro töltött keménycukorka.

A trópusi gyümölcsöknek általában magasabb a cukortartalmuk, és erre a mangó az egyik legjobb példa. Ha azt szeretnéd, hogy ne emelje meg hirtelen a cukorszintedet, fogyassz hozzá valamilyen fehérjét: a diófélék és a joghurt is remek választás.

Gyumolcseves-mango

Narancs

Egy nagy narancs (180 g) 17,2 gramm cukrot tartalmaz.

A megfelelője édességben: 15 db gumimaci.

A narancsban található rostok lassítják a cukor felszívódását, ehhez azonban egészben fogyaszd, és mellőzd a belőle készült gyümölcsleveket. (Még a 100%-os gyümölcslevek is annyira sok hozzáadott cukrot tartalmaznak, hogy akár a kólával is felveszik a versenyt!)

Körte

Egy közepes körte (178 g) 17,4 gramm cukrot tartalmaz.

A megfelelője édességben: egy fahéjas csiga.

Az almához hasonlóan a körte is főként fruktózt tartalmaz, és a sok rost miatt biztonsággal fogyaszthatod. Ez azonban nem vonatkozik a konzerves változatokra, amelyek tele vannak hozzáadott cukorral.

Gyumolcseves-korte

Ananász

Egy bögre felkockázott ananász (165 g) 16,3 gramm cukrot tartalmaz.

A megfelelője édességben: egy szelet meggyes pite.

Az ananász az egyik legsokoldalúbb egzotikus gyümölcs, hiszen édes íze mellett egy nagy adag hasznos emésztőenzimmel is ellátja a szervezetedet. Ahhoz azonban, hogy jótékony hatásait cukorsokk nélkül élvezhesd, tarts mértéket.

Görögdinnye

Egy bögre felkockázott görögdinnye (152 g) 9,42 gramm cukrot tartalmaz.

A megfelelője édességben: egy közepes csokis keksz.

Bár sok benne a cukor, arányaiban alacsony a szénhidráttartalma. Emiatt pedig nem emeli meg hirtelen a cukrodat. Mindezek ellenére a dinnyével se ess túlzásba, mivel nem csak a cukortartalma lehet megterhelő a szervezetednek. A témáról ebben a cikkemben írtam korábban.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon