A húsmentes táplálkozás alapjai - Ne csak salátában gondolkodj

Husmentes taplalkozas c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az évkezdés sokunk számára friss lendülettel, új elhatározásokkal indul. Ha a tieid között is szerepel a kevesebb húsfogyasztás, akkor megmutatjuk, hogyan vágj bele helyesen - ezekkel a módszerekkel biztos lesz a siker!

Legyen szó újévi fogadalomról, tisztító- vagy fogyókúráról, esetleg életmódváltásról, a következő szempontokat mindegyik esetében érdemes figyelembe venned. 

Egyrészt hasznos információkhoz juthatsz a növényi alapanyagokról, másrészt pedig könnyebben megy majd az átállás, és nem is lemondásként éled majd meg, hanem lehetőségként.

Nem minden egészséges, ami húsmentes

Ha azt gondolod, hogy a húsmentes táplálkozás automatikusan egészségeset is jelent, akkor sajnos tévedsz. A gyorséttermi mentes fogásokban, a sült krumpliban, a chipsben, a fehér kenyérben vagy a cukros gabonapelyhekben nincsen hús, mégsem egészségesek. Ne próbáld cukrokkal, finomított gabonafélékkel, egészségtelen zsírokkal vagy zsíros tejtermékekkel ellensúlyozni a hús hiányát, mert azzal csak ártasz az egészségednek. Gondolj csak arra, hogy a vegetáriánusok és vegánok között is rengeteg elhízott embert látni.

Husmentes sultkrumpli

Akkor mit egyek?

Ha húsmentes diétát tervezel, akkor a következő élelmiszerek mindenképpen szerepeljenek az étrendedben: zöldségek, gyümölcsök, csonthéjasok, magvak, egészséges álgabonák (quinoa, hajdina, amaránt, köles, zab), barna rizs, hüvelyesek, csíráztatott magok, avokádó, növényi italok (és a belőlük készült joghurtok, főzőkrémek), hidegen sajtolt, szűretlen olajok, tofu és színes turmixok minél változatosabban!

Mit (t)egyek, ha nem szeretem a zöldségeket?

Sajnos a zöldségekkel szembeni ellenállás az étkezési kultúránkban keresendő, és gyakran gyerekkorból hozott probléma, hiszen a hagyományos ételekben az alapanyagok sokszor órákig főttek, és mire fogyasztásra került a sor, teljesen megfonnyadtak és pépesre puhultak. A legtöbb helyen ma is megfigyelhető, hogy túlfőzik a zöldségeket, és ezzel nemcsak a hívogató jellegükből veszítenek, de a vitamintartalmukból is. Akkor tudod a legtöbbet kihozni a zöldségekből, ha csak párolod őket, és azt is csak néhány percig teszed, illetve megtalálod azokat a fűszereket, amelyektől összefut a nyál a szádban.

Husmentes zoldsegek fuszerezese

Az étkezés nem csak a túlélésről szól

Merj kísérletezni a konyhában! Ez a szlogen már-már elcsépeltnek tűnik, azonban hatalmas igazság, és ha nem koncentrálnánk annyira a receptekben leírtakra, akkor sokkal szívesebben töltenénk időt a konyhában. Szüleink és nagyszüleink korában viszonylag korlátozott volt az alapanyagellátás, abból és olyan receptek szerint főztek, amit ismertek, és az legtöbbször nem az egészségmegőrzést, hanem a túlélést szolgálta.

A kísérletezés egyik legjobb közege a turmixkészítés lehet, ahol sok friss, nyers zöldséget és gyümölcsöt kombinálhatsz, és végül egy tápláló, vitamindús italt kapsz, amellyel akár egy étkezést is kiválthatsz.

Husmentes turmix

Étkezz színesen!

Ez nem csak újabb reklámfogás, a változatos zöldség- és gyümölcsbevitel rendkívül egészséges. Diétától függetlenül 300-500 grammot kellene elfogyasztanunk belőlük, hiszen rengeteg olyan vegyületet, úgynevezett fitokemikáliát, azaz antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek egészségmegőrző hatásúak.

A különböző színű növények más-más antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek a szívtől az emésztőrendszerig a testünk valamennyi pontját erősíthetik, távol tarthatnak olyan betegségeket, mint a rák, a szívbetegség vagy a gyulladások. De még a koleszterinszint szabályozásában és az öregedés folyamatának lassításában is a segítségünkre lehetnek! Egy-egy szivárványsaláta tökéletes választás erre a célra.

Husmentes szivarvanytal

Főtt vagy nyers?

Rossz hír azok számára, akik a zöldségeket bő vízben, hosszú ideig főzik, hogy rengeteg hasznos anyag távozik így belőlük. Ami pedig nem pusztul el a hőkezeléssel, azt sokszor a főzővízzel öntjük ki. Ez történik az olyan feldolgozott élelmiszerekkel is, mint a konzervek vagy a konyhakész ételek, bár azok is jobbak, mintha semmilyen zöldséget nem fogyasztanánk. A legegészségesebb választás azonban a friss vagy a gyorsfagyasztott zöldségek.

Ugyanakkor akad néhány kivétel is, például a répa és a kelkáposzta. Ezek esetében a szervezetünk könnyebben tudja hasznosítani a tápanyagokat, ha néhány percig pároljuk - de nem főzzük - őket. Ha azonban jobban szereted nyers változatban, akkor készíts belőlük friss ivólevet, vagy turmixold le őket.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük