Ezért fogyassz gyakran kölest – A fogyókúrádba is beillesztheted

Koles-jotekony-hatasai-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A köles nem pusztán egy rostdús és gluténmentes gabonaféle, hanem számos más pozitív tulajdonsággal is rendelkezik: a szervezeted hálás lesz, ha rendszeresen fogyasztod.

A köles az egyik legrégebben termesztett gabona a világon, Afrikától Délkelet-Ázsiáig évezredek óta alapélelmiszernek számít. Könnyű termeszthetősége és a kártevőkkel szembeni ellenálló képessége miatt Európában és Amerikában is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

40 gramm száraz köles (az ajánlott napi mennyiség 2000 kalóriás étrend esetén) 4 gramm rostot, kimagasló, 6 g fehérjét és 36 g szénhidrátot tartalmaz, emellett pedig kiemelkedő az A-vitamin-, a kálium-, a kalcium- és a vastartalma is. Niacinban is bővelkedik, amely az egészséges bőr és szervműködés szempontjából lényeges.

A köles, főként a sötétebb fajtái, kiváló béta-karotin-források. Ez egy természetes pigment, amely antioxidánsként és az A-vitamin előfutáraként működik: segíti a szervezetet a szabad gyökök elleni küzdelemben, és támogatja a szem egészségét.

Koles-jotekony-hatasai-1

Miért fontos gyakran fogyasztani?

A köles bővelkedik élelmi rostokban, vízben oldódó és nem oldódóakat egyaránt nagy mennyiségben tartalmaz. A vízben nem oldódó fajták probiotikumként vesznek részt az egészséges bélműködés és emésztés fenntartásában, hiszen táplálják a bélcsatornában lakó jó baktériumokat.

Ez a típusú rost ugyanakkor fontos a székrekedés elkerülésében is, és rendszeres fogyasztása a vastagbélrák kockázatát is csökkenti. A kölesben található vízben oldódó rostok segítenek a rossz (LDL) koleszterinszintet, ezáltal az érelmeszesedés kockázatát is csökkenteni.

Koles-jotekony-hatasai

A köles nagy mennyiségben tartalmaz komplex szénhidrátokat. Mivel tovább tart megemészteni, mint például a sima búzalisztből készült ételeket, segít megelőzni a vércukorszint ingadozását – emiatt pedig cukorbetegek számára is szuper energiaforrás. És még fogyókúrába is beilleszthető.

Mire használd?

A köles szemes, puffasztott és lisztté őrölt formában egyaránt kapható. Köretként, sült vagy párolt zöldségek mellé, salátákba vagy akár fasírtokhoz is felhasználhatod, és a búzalisztet is helyettesítheted vele például ebben a kelesztés nélküli zöldséges pizzában.

Koles-jotekony-hatasai-koleskasa

A köles ugyanakkor nemcsak egy kiváló gluténmentes gabonaféle, hanem egyes vegán receptekben túrót vagy más tejterméket is helyettesíthetsz vele. Viszonylag semleges íze miatt sokféle ízesítés jól áll neki, így szuper alapanyaga ennek a hamis túrógombócnak, a csokis kölespudingnak, de akár a tejberizs, a tejbegríz vagy a zabkása mintájára is elkészítheted, ahogy ebben a receptben már korábban bemutattuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük