6 alapanyaghelyettesítő, hogy ne kelljen feleslegesen a boltba rohangálni

étel hozzávalók
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Egyik rémálmom, hogy még pizsamában nekiállok hétvégén reggelit készíteni és nyúlok a tojásért, amiből egy darab sincs otthon. Abban a pillanatban bevillan, hogy előző este fogyott el, és persze akkor már lusta voltam lemenni a boltba.

Tudom, egyrészt illene tudnom, hogy milyen alapanyagokból mennyi van otthon, másrészt meg a legalapvetőbb hozzávalókból nem lenne szabad kifogynom, de mégis előfordulhat ilyen helyzet. Ilyenkor több dolgot tehetünk: vagy azzal a lendülettel lerohanunk a boltba - én sokszor tettem ezt pizsamában, papucsban, gyerekeket a tévé elé beültetve, nem kockáztatva a hisztit, hogy nem gofri lesz reggelire -, vagy elkezdtem keresgélni, hogy mivel tudom helyettesíteni az adott alapanyagot. A szomszédokkal sajnos nincs olyan viszonyom, hogy simán átkopogjak, de ezen is fogok dolgozni. 

Helyettesítsünk

Az alapélelmiszerek nagy részét minden gond nélkül lehet helyettesíteni - ha az eredeti és a helyettesítőanyag ugyanúgy viselkedik főzés vagy sütés közben. Ezt azért érdemes kitapasztalni, de az itt felsorolt helyettesítőkkel bátran dolgozhatunk. 

Olaj 

Szinte mindegyik olaj helyettesíthető másikkal, de vegyük figyelembe az ízkülönbségeket. Ezen kívül mindegyik zsiradéknak más az égéspontja, vagyis az a hőfok, amikor már olyan forró lesz, hogy füstölni kezd. Innentől már nemcsak rossz ízű lesz a benne sült étel, hanem egészségtelen is, mert felszabadulnak a szabadgyökök. Elsőre furcsán hangozhat, de sütéskor almaszósszal is helyettesíthetjük a növényi olajat. 

Ecet  

Az ecetet gond nélkül helyettesíthetjük citromlével, én sokszor akkor is citromlevet használok, ha a recept ecetet ír elő. Mindkét alapanyag savas, így ugyanúgy viselkednek az ételekben. 

Étcsokoládé 

Holland típusú kakaópor, amelyhez harmadannyi vajat vagy olajat keverünk. Ha tejcsokit szeretnénk imitálni, keverjünk hozzá cukrot is. 

csokikrém

Zsemlemorzsa

Sokszor sokkal finomabb lesz a hús, a hal vagy a zöldség, ha zsemlemorzsa helyett mással panírozunk. Én is szoktam trenírozni a családot, hogy zabpelyhet keverek a panírba, de írtam már sokféle alternatív bundázási módról, például corn flakes-szel való panírozásról. De lehet sós krékert is összetörni, majd abba forgatni a húst. 

Majonéz 

Nem csak jól helyettesíthető, de kevésbé zsíros, viszont energiadús, ha a majonézt joghurttal vagy tejföllel helyettesítjük. Ezekből válasszuk a legzsírosabb változatot, és még úgy is jobban járunk, mintha majonézt tettünk volna az ételbe. 

Tojás

Ha süteményt sütünk, banánnal vagy almával is helyettesíthetjük a tojást, piskótánál pedig szódabikarbónával, citromlével érhetünk el ugyanolyan állagot. Ha panírozunk, akkor kukoricakeményítő és víz egyvelegéből kaphatunk a tojáshoz hasonló állagot. Ez egyébként nemcsak vis major esetén, hanem tojásallergiánál is nagyon hasznos információ. 

Fűszerek 

Rögtön álljon itt egy rögtönzés, de utánaolvasva bizony jól használtam: a recept füstös pirospaprikát írt, de miután nem volt otthon, füstös chilit használtam, természetesen az intenzív íze miatt kicsit kevesebbet. Az étel ugyanolyan ízletes lett. Rozmaring helyett használhatunk bazsalikomot vagy oregánót. Ha pedig fahéjból fogytunk ki, akkor szerecsendióval pótolhatjuk. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük