Az alma több energiát ad, mint a kávé? Koffeinmentes, egészséges napindító

almavagykávé
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha te is azok közé tartozol, akik az ágyból sem bírnak kikelni kávé nélkül, jó, ha tudod, hogy egy-egy étel sokkal hosszabban tartó energiát ad, mint a fekete ital.

Érdekes a kávét és az almát párba állítani, hiszen hogyan hasonlítható össze egy koffeinbomba ital és egy egészséges gyümölcs? Az energia szempontjából, amit szolgáltatnak. Először is nézzük meg őket külön-külön, melyikről mit érdemes tudni.

Kávé

A kávé koffeint tartalmaz, egy bögre nagyjából 95-100 mg-ot. A koffein a központi idegrendszerre hat, azt az érzetet kelti, hogy fitt és éber vagy, de valójában nem ad energiát, hiszen se kalóriát, se cukrot, se más szénhidrátot nem tartalmaz. Ha adsz a kávédhoz tejet, tejszínt vagy cukrot, kicsit megemeled a bevitt kalória mennyiségét, de még mindig messze nem jutsz annyi energiához, amennyit egy gyümölcs, példának okáért az alma adna. 

kávé

Alma

Az alma nem úgy hat, mint a koffein, nem hirtelen ébreszt fel, viszont feltölti a szervezeted energiával azáltal, hogy stabilizálja a vércukorszintet. Egy közepes alma 25 g szénhidrátot és 95 kalóriát tartalmaz, illetve tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal, antioxidánssal és rosttal. Rosttartalmának köszönhetően tovább maradsz energikus, jobban eltelít. Az almában található gyümölcscukrot, vagyis a fruktózt több időbe telik a szervezetnek glükózzá alakítania, így lassabban fejti ki hatását, szuper energiaforrás. Folyamatos glükózellátást biztosít az agynak és az izmoknak.

alma

Kávé vagy alma?

Bár nincs olyan kutatás, ami a kettő közvetlen kapcsolatát vizsgálná, a tulajdonságaik alapján össze lehet őket hasonlítani. Ha gyors energialöketre van szükséged, a kávé a legjobb választás, ez nem vitás. Egy bögre kávé nagyjából 1 órán belül felpörget, vagy még gyorsabban, ha éhgyomorra iszod, habár ezt egyáltalán nem ajánljuk.

A koffein megemeli a pulzust, a légzésszámot, így éberebbnek érzed magadat. Mivel alvás során a vérnyomás lecsökken, a reggeli kávé ezt normál szintre hozza, ezért tűnik úgy, hogy tele vagy energiával. A mértékkel történő fogyasztása még egészséges is lehet, ha azonban túl sok koffeint viszel be a szervezetedbe, idegesebbnek érezheted magadat, szorongást okozhat, illetve álmatlanságot. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a koffein megköti a vizet, így fokozottan figyelni kell a folyadékpótlásra, különben kiszáradhatsz, illetve gyomorpanaszokat is előidézhet.

almakávé

Talán az alma nem ad akkora és hirtelen löketet, mint a koffein, viszont hosszan tartó energiát szolgáltat a nap egészére nézve. Az almában található gyümölcscukor, a fruktóz szuper energiaforrás, stabilizálja a vércukorszintet, nem fog ingadozni, hirtelen megemelkedni, majd lecsökkenni – olvasható az International Food Information Council Foundation oldalán.

Konklúzió

Bár az alma nem pörget fel úgy, mint egy csésze kávé, semmilyen negatív hatása nincs a szervezetre, sőt, egészségügyi előnyei elvitathatatlanok. Ezzel szemben a koffein hirtelen felébreszt, de a hatása nem tart sokáig, illetve károsan is hathat a szervezetre, ha túlzásba viszed. Ha rajzzal szeretnénk szemléltetni, a kávé egy piramis lenne, mert hirtelen emelkedik és csökken az éberségünk, az alma pedig harang lenne, ugyanis fokozatosabban, lassabban fejti ki a hatását.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon