Az eper jótékony hatásai: ne csak az íze miatt fogyaszd rendszeresen

Eperfogyasztas-pozitiv-hatasai-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tavaszi és kora nyári időszak ikonikus gyümölcse sokkal több egy édes és zamatos nassolnivalónál: bizonyított egészségügyi hatásai miatt érdemes gyakran fogyasztani.

Eperrajongó vagyok! Attól a pillanattól kezdve, hogy megjelennek az első szemek a piacon, előveszem a kedvenc epres receptjeimet, és amíg tart a szezon, nálunk – kis túlzással – minden étel abból készül. 

Egyik alkalommal, amikor épp eltüntettem egy nagy tálnyit a tavasz legjobb epreiből, utánanéztem, hogy mégis mit „tud” ez a piros gyümölcs. Nagyon meglepődtem, amikor azt olvastam, hogy rengeteg vitamint és hasznos tápanyagokat tartalmaz, és rendszeres fogyasztása tulajdonképpen az egyik legédesebb módja annak, hogy az ember egészséges maradjon. Az epernek ugyanis számos olyan pozitív hatása ismert, amelyek több területen is támogatják az emberi szervezetet, és meglepő módon sok más, az egészségmegőrzés területén elismertebb gyümölcsöt is képes lekörözni.

Tele van tápanyagokkal

Az epret tévesen sorolják az erdei gyümölcsök csoportjába, hiszen nem bogyós gyümölcs. Érdekessége, hogy a rózsák családjába tartozó növénynek tulajdonképpen nincs is igazi gyümölcse, hanem a virágból kifejlődő áltermését fogyasztjuk. Ettől függetlenül felveszi a versenyt bármelyik gyümölccsel.

Eperfogyasztas-pozitiv-hatasai-1

Támogatja az immunrendszert 

Az eper kiváló forrása az olyan vitaminoknak és ásványi anyagoknak, mint a C- és a K-vitamin, a folát, a magnézium, a kalcium, a kálium és a foszfor. Ezek közül C-vitaminból található benne a legtöbb: 8 szem közepes eperben több található, mint egy narancsban. Meglepő módon alacsony glikémiás indexű (GI 40) gyümölcsnek számít, vagyis kevés cukrot tartalmaz, így akkor is jókat nassolhatsz belőle, ha figyelned kell a vércukorszintedre. 

Az eper a C-vitamin mellett antioxidánsokban is bővelkedik, egész pontosan antocianinban, mely vegyület felel a gyümölcs élénkpiros színéért is. A két vegyület ütős párost alkot, hiszen nemcsak védik a sejteket a szabad gyököktől, hanem gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásuk is van.

Eperfogyasztas-pozitiv-hatasai

Jót tesz a szívnek

Általános egészségmegőrző tulajdonsága mellett koleszterinszint-csökkentő hatása is van. Egy vizsgálatban a résztvevők egy hónapon keresztül napi 700 g friss epernek megfelelő eperport fogyasztottak, a hónap végére pedig 5%-kal csökkent az összkoleszterinszintjük. Kéthavi fogyasztás után ez a szám még tovább javult: a koleszterin 10%-kal csökkent. A koleszterin mellett pedig a triglicerid szintjére is jótékonyan hat.

Vércukor-szabályozásban is remekel

Köztudott, hogy a nagy mennyiségben elfogyasztott cukor megemeli a vér glükózszintjét, hosszú távon pedig 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet. Az eper azonban egy remek választás, ha valami édeset ennél, hiszen amellett, hogy kevés cukrot tartalmaz, van egy másik lenyűgöző tulajdonsága is. Más bogyós és erdei gyümölccsel, zöldségekkel összehasonlítva ugyanis kizárólag az eper képes arra, hogy a vele egyszerre elfogyasztott szénhidrátok inzulinválaszát gyengítse. Egy vizsgálat során azon résztvevők szervezete, akik fehér kenyérrel ettek néhány szem epret, 26%-kal kevesebb inzulint választott ki, mint azoké, akik eper nélkül ették a kenyeret.  

Eperfogyasztas-pozitiv-hatasai-2

Az eperfogyasztás veszélyei

Bármennyire is odavagyunk ezért a szuper gyümölcsért, az eper nem biztonságos mindenki számára. Tartalmaz ugyanis egy szalicilát nevű vegyületet, amely szalicilátintoleranciát, más néven ASA-intoleranciát válthat ki. Ennek leggyakoribb tünetei a kiütések, a hasmenés, a légzési nehézségek és a verejtékezés: ha ezeket tapasztalod eper fogyasztása után, akkor mindenképp végeztess allergiatesztet.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük