A csirkeszárny filléres, de isteni alapanyag: 14 kedvenc receptünket szedtük egy csokorba

csrcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csirke legmegosztóbb része a szárny, csontos, kevés rajta a hús, ennek ellenére nagyon izgalmas és ízletes alapanyag.

Olcsóbban lehet hozzájutni, mint a csirkemellhez vagy -combhoz, de szerénysége ellenére sokoldalúan lehet felhasználni.

A csirkeszárnyról rögtön a legegyszerűbb megoldás jut az ember eszébe, hagyományosan, só, bors, fokhagyma fűszerezéssel pirosra sütni a sütőben. Bár úgy is isteni, a csirkeszárny ennél sokkal több lehetőséget rejt magában. Akár még aranyló húslevest is lehet belőle készíteni, a főtt csirkeszárnyat pedig érdemes picit átpirítani, úgy sokkal ízletesebb lesz. 

Mutatjuk a kedvenc receptjeinket, ezeket érdemes kipróbálni, ha csirkeszárnyból főznél valami finomat.

Buffalo csirkeszárnyak tejfölös mártogatóssal

Amerikában imádják a pirosra sütött szárnyakat, amelyek akkor igazán kapósak, ha fűszeres, pikáns, olykor könnyfakasztóan csípős mázba forgatják őket sütés után. Az így készült szárnynak nagy hagyománya van az ígéret földjén, mellé friss zöldségeket és mártogatóst szoktak kínálni.

bcsszct

Csirkeszárny New Orleans-i módra

New Orleans a jazz őshazája, a városban mindig zajlik az élet, koncerteket, művészeti kiállításokat szerveznek, pubok ezrei sorakoznak az utcákon, ahol szórakozni és persze enni lehet. A város egyik kedvenc étele a ropogósra sült, fűszeres csirkeszárny. A hús egy teljes éjszakát pihen az aromás pácban, ettől nagyon különleges lesz az íze, de a sütési technikája sem mindennapi.

ncsct

Pikáns koreai csirkeszárnyak

Édes és tüzes zamat járja át a csirkeszárnyakat. A koreai szárny elkészítése sem szokványos, a húst először tepsiben kell megsütni addig, amíg kap egy kis színt, majd bő, forró olajban kell továbbsütni a szárnyakat, úgy sokkal jobb lesz a textúrájuk. Utána pedig jöhet az ízes mártás, amely körbeöleli a húst.

30262097 cf8614be725696d40d213ec968e98a82 wm

Fokhagymás-parmezános csirkeszárny

A fokhagymával fűszerezett szárny nem csak az ízével ejti rabul a kóstolókat. A hús bundája kellemesen ropogós egy titkos alapanyagnak köszönhetően, ez pedig a keményítő. A bundát a fűszerek és a keményítő mellett parmezán is gazdagítja, egyszerűen csodálatossá varázsolja a szárnyat.

33140526 f53e95047ce41134e93c48ff96e014e6 wm

Cigánylecsó

Szabolcsi lecsóként is ismert, mivel káposztával készül. A tartalmas fogásba a zöldségek mellé hús is kerül, ez általában a csirke egyes részeit jelenti. Bográcsozások alkalmával mellét, szárnyát és combját szoktak használni, de bátran elkészíthető egyfajta húsból is, csirkeszárnyból is tökéletes lesz a végeredmény. A szárnyát nem csak lecsóba lehet tenni, pörköltalapanyagnak is csodálatos.

34850227 b0281e9517a462d107f49b488b6dc0ef wm

Rántott csirkeszárny

A sütőben sütés mellett a csirkeszárny másik legnépszerűbb elkészítési módja, ha ropogós panírban vagy valamilyen bundában készül. Ez akkor igazán finom, ha izgalmas fűszereket keversz bele, de az is jó megoldás, ha panírozás előtt fűszeres pácot kap a hús.

rcsct

Szójaszószban sült csirkeszárnyak

A kínai konyhában a szójaszósz nagyon kedvelt alapanyag, szinte minden étel készítésénél használják. Utánozhatatlan zamatot ad a húsnak és ahhoz is hozzájárul, hogy szaftosabb legyen. A szójaszósz rengetegféle változatban kapható, érdemes őket kipróbálni, sütőben sütve is csodát művel a csirke szárnyával, wokban megforgatva pedig még különlegesebbé teszi a húst.

csszct1

Csirkeszárny-variációk

Bár sok minden készülhet szárnyból, tepsiben sütve szeretjük a legjobban. A ropogósra sült szárnyakat pedig rengetegféleképpen el lehet készíteni, mutatjuk a kedvenceinket:

Fotók: Getty Images,  Botos Claudia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük