Öregíti a bőrt és rosszat tesz az emésztésnek – 10 dolog, ami miatt mérsékelned kellene a cukorfogyasztást

cukker cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Biztosan megdöbbennél, ha kiszámolnád, mennyi cukrot, illetve cukortartalmú ételt viszel be a szervezetedbe nap mint nap, még úgy is, ha figyelmesen megnézed a címkéket.

Egy átlagos felnőtt egy nap legfeljebb 30 gramm cukrot fogyaszthatna, és ebben a mennyiségben benne van az élelmiszerekben található hozzáadott cukor is. Ez lenne az ideális, de a legtöbben ennek akár a dupláját is megeszik. A túlzott cukorfogyasztás leginkább szembetűnő mellékhatása az elhízás, de sajnos vannak más, hosszútávú károsító hatásai is, a finomított cukrot a szervezet nem tudja rendesen feldolgozni.

A cukorral, bármennyire is csábító a süteményekben, ételekben, csínján kell bánni. Ha mértékkel fogyasztod és mellette eleget mozogsz, akkor nem lesz rád káros hatással, de a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás kettőse hosszútávon sok betegség kialakulásáért felelős. A cukor a kábítószerhez hasonlóan függővé tesz, méghozzá az agyadat stimulálva. Ha időben észreveszed, ezekkel a módszerekkel csökkentheted a cukor iránti vágyad, hogy javuljon az életminőséged. 

vércukorszint mérés belső

Elhízáshoz vezethet

A legszembetűnőbb, cukor által okozott kár az elhízás. A cukorban rengeteg az úgynevezett üres, vagyis tápérték nélküli kalória. Az íze pedig finom és addiktív. Az édes íz és a magas kalóriatartalom hamar súlygyarapodáshoz vezethet, ha nem korlátozod időben.

Károsíthatja az agyat

A túl sok cukor súlyosbíthatja a meglévő depressziót és a szorongást azáltal, hogy elképesztő energiát ad, amit aztán gyors zuhanás követ. Olyan, mint egy érzelmi hullámvasút. A túlzott cukorfogyasztás a rövid- és a hosszútávú memóriára is károsan hat, a cukorbetegség egyenesen memóriavesztéshez is vezethet. Gyerekkorban különösen káros az agy fejlődésére a sok cukor, az érzelemkezelésért és a kognitív funkciókért felelős részt rombolhatja.

Öregíti a bőrt

A nőknek alacsonyabb a kollagénszintjük, mint a férfiaknak, így a bőrük is hamarabb öregszik. Ha nőként sok cukrot fogyasztasz, a bőröd idősebbnek tűnhet, mint amennyi valójában! A cukor megnövelheti a szabad gyökök mennyiségét, így öregítve a bőrödet. 

cukortorony álló

Károsítja a májat

Ha a májad túlterhelődik a feldolgozásra váró fruktóztól, akkor a fruktózt zsírsejtekké alakítja. Ezeknek a sejteknek egy része koleszterinként és trigliceridként bekerül a vérkeringésbe, amely súlygyarapodáshoz vezethet, de egy része sajnos a májban rakódik le. Ez pedig nem alkoholos zsírmáj kialakulásához vezethet. 

Károsítja a vesét

A sok cukor elhízáshoz vezethet, ami a 2-es típusú cukorbetegség okozója is lehet. Ez a fajta cukorbetegség vesekárosodást is okozhat és megakadályozza, hogy a vese hatékonyan válassza ki a méreganyagokat. 

Rosszat tesz az emésztésnek

A cukor nem mindig emésztődik meg teljesen a vékonybélben, ami azt jelenti, hogy amíg elér a vastagbélhez, megerjed, gáztermelést, görcsöket és puffadást okozva.

cukor kóla álló

Fogszuvasodást okozhat

A cukor a fogzománc ellensége. A szájban található káros baktériumok táplálják a cukrot és szaporodnak fogszuvasodást okozva.

Gombás fertőzést okozhat

A túl sok cukor olyan visszatérő gombás fertőzéseket okozhat, mint az afta vagy a szájpenész. Ennek az az oka, hogy az élesztő remekül megél a cukortartalmú ételeken. 

cukorcukor álló

Szívbetegséget okozhat

A cukor elhízást okozhat, amely megemeli a koleszterinszintet és a szívbetegségekért felelős. A sok cukor a vérnyomást is megemeli, táptalaja lehet a gyulladásoknak. Tanulmányok szerint duplájára nő a szívbetegség kockázata azoknál az embereknél, akik a napi kalóriabevitel negyedét cukor formájában fogyasztják, még akkor is, ha nem túlsúlyosak. 

Károsíthatja az ereket

A szervezetben lévő magas glükózszint az erek összehúzódását okozhatja, ezzel extra terhet ró a szívre és más szervekre. Ez csökkenti a vérellátást és magas vérnyomást okoz.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük