Milyen bor pontosan az egri csillag, és miért jó választás tavasszal? 3 tételt is ajánlunk

eger3
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

November az újborok hónapja, karácsonykor aszút iszunk, nyáron rozéfröccsöt vagy mindent, ami pezseg, na, de mit bontsunk tavasszal? Az idén tízéves egri csillag kínál erre megoldást, hiszen az új évjáratok mindig tavasszal lépnek a nagyközönség elé.

Ez jó alkalom arra, hogy végigkóstold a tételeket, hiszen a legtöbb egri pincészet ma már készít egri csillagot, van, aki több kategóriában is. Az - addig főként vörösborairól ismert - Egri borvidékről 2011-ben kóstolhatták a borkedvelők az egri csillagok első évjáratát. A kezdetekkor tíz pincészet csatlakozott, majd az egymást követő években ez a szám fokozatosan nőtt, és ma már legalább 25 birtok egri csillag borai közül válogathatnak a fogyasztók.

Miért jött létre az egri csillag?

Egerben a szőlők sokszínűségének köszönhetően a házasítások készítése régi hagyományokra tekint vissza. A borvidéken nincs egy kiemelt fehérszőlő-fajta, ami önmagában, területileg és mennyiségileg is meghatározó lenne, viszont az ültetvények közel 45%-án fehér fajtákat művelnek. Ebből adódott a felvetés, hogy a legemblematikusabb boruk, az egri bikavér mintájára egy házasított egri fehérbort kellene a pincészeteknek készíteni, méghozzá közös márkanév alatt.

eger

Évi egymillió palackig jutott az eltelt 10 év alatt az egri csillag, amelyből így meghatározó szegmens vált a borpiacon. A mennyiség és a három kategória miatt széles körű a vásárlói rétege, megtalálhatók a nagy áruházak polcain, a prémium borfogyasztók pedig a borbárok, vezető éttermek itallapjain is találkozhatnak velük.

Mi jellemző az egri csillagra?

Az egri csillag egy minimum négyféle szőlőfajtából álló házasítás, amelynek legalább a felét Kárpát-medencei fajták teszik ki. Három kategóriát különböztetnek meg: a classicus, a superior és a grand superior, mind száraz borok. A classicus általában friss, üde, intenzív gyümölcs- és virágaromákat lehet érezni benne. A superior már egy koncentráltabb, hordós érlelést kapó tétel, a grand superior pedig attól lesz igazán izgalmas, hogy minden belekerült szőlő egy dűlőről származik.

eger2

A classicus egri csillagok tökéletesek egy hétköznap estére, egy házibuliba vagy fesztiválra, ihatod fröccsként egy meleg tavaszi napon, és az egyszerű, könnyen elkészíthető ételek mellé pont jól passzolnak. Ilyenek a friss, tavaszi saláták, a grillezett sajt vagy csirke, a szendvicsek. A superior és a grand superior palackok pedig már képesek komoly borélményt nyújtani, magukban vagy egy jól megválasztott ételpárosítással együtt. Ezek legyenek tartalmasabb fogások, például sült zöldségek, tejszínes tésztaételek, sült fehér húsok.

Eszterházy Egri Csillag Classicus 2019

Az Eszterházy Károly Egyetem fontos műhelye és gyakorlótere a jövő szőlészeinek és borászainak. A gyakorlati képzések és az itt található különleges fajták, nemesítésekkel való munka mellett egy komplett borászatként is működik, amelynek borai kereskedelmi forgalomban is kaphatóak. Az Egri Csillag Classicus csak tartályban érett, emiatt a friss, gyümölcsös aromák az elsődlegesek benne, így a citrusok, a zöldalma és a bodza. Könnyed, eleven tétel, amely akár fröccsnek is beválik.

Eszterházy fotó Balogh-Tibor

Fotó: Balogh Tibor

St. Andrea Boldogságos Egri Csillag Grand Superior 2019

A St. Andrea birtok két borásza, Lőrincz György és fia, ifj. Lőrincz György kifejezetten szeretik azt a kihívást, amit a borvidék színes fajtakínálata nyújt. Az, hogy egyaránt dolgozhatnak fehér és kék szőlőkkel, készíthetnek fajtaborokat és házasításokat, pezsgőt, könnyed és érlelt borokat, sőt, még édeset is, igazán izgalmassá teszi a munkájukat, A grand superior egri csillaguk, a Boldogságos érett sárga húsú gyümölcsöket vonultat fel, vaníliát és sós-ásványosságot. Komplex, gazdag tétel, amit érdemes odafigyelve kóstolni.

standrea

Tóth Ferenc Egri Csillag Superior 2019

A családi borászatban – amelyet Tóth Ferenc még 1983-ban alapított – több generáció dolgozik a mintegy 30 hektárnyi szőlővel. Az, hogy Tóth Ferenc több mint 60 szüreten van túl, egyedülálló tapasztalatot jelent, amelyet jól kamatoztatnak a borok terén. A superior egri csillaguk négy borból álló házasítás, amelyben az olaszrizling és a rajnai rizling hordóban érett, míg a királyleányka és a hárslevelű reduktív eljárással készült. Komplex és elegáns tétel, érett fehér húsú gyümölcsökkel, izgalmas fűszerekkel.

Cover és első két kép: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon