Egzotikus gyümölcsök a világ minden tájáról: melyik mihez jó?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hazai gyümölcsnek nincs párja, de azért néha, mikor távoli egzotikus vidékeken járunk, érdemes kipróbálni a helyi különlegességeket, példának okáért a gyümölcsöket. A teljesség igénye nélkül - hiszen lehetetlen lenne felsorolni mindent - nézzük, milyen gyönyörű, ízletes furcsaságokra bukkanhatunk. 

A sokszor egészen extrém, máskor átlagos, már-már jelentéktelen külsejű trópusi gyümölcsök egy saját univerzum. Ízviláguk sajátos, a mi gyümölcseinktől teljesen eltérő.

Vitamintartalmuk kifejezetten magas, legtöbbjük emésztést segítő, fehérjebontó enzimeket tartalmaz. Így tisztító- vagy fogyókúra esetén kifejezetten ajánlottak.

Karambola

Vagy más néven csillaggyümölcs. Kétségkívül csodálatos szerzet. Enyhén savanykás ízű, különleges formájú gyümölcs. Keresztben felszeletelve adja ki a jellegzetes csillagalakzatot. Ennélfogva sütemények, torták, koktélok díszítésére is kiválóan alkalmas.

exoticfruit3.gif

Mangó

Az egzotikus gyümölcsök között talán a legismertebb. A mangó húsa sárga, az íze intenzíven édes, emellett lédús, mintha egy ananász és egy sárgabarack szerelemgyereke volna. Bizonyára nem véletlen, hogy e kecses gyümölcs a Távol-Keleten a szerelem szimbóluma, nincs esküvő nélküle. A mangó azonban kacifántos jószág. Szakértelem vagy szerencse kell hozzá, hogy tökéletesen ízletes példány üsse a markunkat. A minősége nehezen megállapítható. A zöld héjú mangó is lehet érett, sőt, akár túlérett is. A nem megfelelően tárolt mangó megbarnul, szálkás lesz és ehetetlen. Bár szuper vitamin- és ásványianyag-forrás, allergizáló hatása is lehet.

Maracuja

Az apró lila, zöld vagy sárga színű golyóbisok belül savanykás, sárgás-zöldes, apró magokat rejtenek. Ez a gyümölcs értékes része, melyet felezés után könnyedén ki is kanalazhatunk a héjból. Remek kísérő lehet krémes desszertek, fagyi vagy joghurt mellé.

exoticfruit2.gif

Papaya

Az első ránézésre kissé ormótlan gyümölcs maga a csoda. A húsa sárgás, narancssárgás. Az íze és állaga a görögdinnye és a sárgabarack egymásra találásaként írható le. A héja ehetetlen, ezért meg kell pucolni vagy ki kell kanalazni a húsát. A közepén lévő apró fekete magvakat sem kell kidobni - bár eléggé csípősek, ehetőek vagy felhasználhatóak díszítőelemként.

Sárkánygyümölcs

Más néven kaktuszgyümölcs vagy pitaja, talán a mezőny leglátványosabb darabja. Az élénk pink vagy sárga héjú gyümölcs fehér belső része igazi csemege. Fekete magjai ehetőek, olyan aprók, hogy cseppet sem zavaróak. Az íze pikáns, friss, savanykás, picit fanyar, olyasmi, mint az egres. A gyümölcs puha és lédús. Közép-Amerikában őshonos.

exoticfruit1.gif

Guava

A guava húsa lágy, szemcsés, fajtától függően sárgás, fehér vagy épp rózsaszín. Az íze karakteres, enyhén savanyú, körtére emlékeztető. Konzerválásra kifejezetten alkalmas, nálunk például csak ilyen formában elérhető.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük