Miért eszünk többet a tv előtt? Ezzel a 4 módszerrel szokhatsz le róla

Tv-elott-eves-2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tv előtt elfogyasztott étel önmagában nem ártalmas, azonban ha közben nem ismerünk mértéket, akkor káros szokás is lehet belőle.

Te is huppantál már le a kanapéra egy hosszú nap után, és etted meg a tévé előtt a vacsorádat? Sajnos ez a gyakran megnyugtató szokás nem mondható egészségesnek, túlevéshez és súlygyarapodáshoz vezethet.

Semmi probléma nincsen azzal, ha időnként a tévé előtt falatozol, azonban ha ez a tevékenység szokássá válik, és az evés összekapcsolódik a tévénézéssel, akkor egészségtelen mintáról beszélünk.

Mi ennek az oka?

A tévé (vagy számítógép, esetleg okostelefon) előtti falatozással az a probléma, hogy jó eséllyel jobban figyelsz majd arra, ami a képernyőn történik, mint az ételre, amit megeszel. Ebben az állapotban pedig hajlamosak vagyunk többet enni, ugyanakkor nem vagyunk képesek értékelni az adott ételt, mert a figyelmünk teljesen másra fókuszál.

Tv-elott-eves-1

Az étkezés közbeni mindfulness hiánya pedig azt eredményezi, hogy az ételt kevésbé tartjuk élvezetesnek, és nem is érzékeljük, hogy mekkora mennyiséget fogyasztottunk már el. (Ha többet is megtudnál a mindfulness étkezésről, azaz az evés közbeni tudatos jelenlétről, akkor ebben a korábbi cikkünkben olvashatsz róla részletesebben). A tévénézés emellett elnyújtja az étkezés időtartamát: ha egyórás az adott műsor, akkor hajlamosak vagyunk egy órán át csipegetni, és nem figyelni az étel mennyiségére.

Így szokj le róla

Ha készen állsz arra, hogy tudatosabban étkezz, akkor az alábbi tippek segíthetnek az átállásban.

Válaszd el egymástól a két tevékenységet

Semmi gond nincs azzal, ha filmnézés közben rágcsálnál valamit, azonban arra az időre állítsd meg a filmet, és ülj az étkezőasztal mellé. Abban az esetben, ha elegendő figyelmet szentelsz az elfogyasztott ételnek, kevesebbel is jóllaksz majd. Ezzel a módszerrel ugyanakkor a későbbi nassolás mennyiségét is lecsökkentheted.

Tv-elott-eves-c

Húzd meg a határokat

Hasznos lesz, ha előre tervezel, és az esti filmhez kimérsz magadnak egy bögrényi pattogatott kukoricát. Így még akkor sem eszel meg egy egész zacskónyit, ha éppen a filmre fókuszálsz.

Foglald le a kezeidet

Sokak számára a tévé előtti nassolás pótcselekvésnek számít, vagyis nem éhségükben falatoznak, hanem azért, mert nem tudják lefoglalni magukat. Ha te is erre gyanakszol, akkor próbáld ki a stresszlabdát, vagy más olyan tevékenységeket, amelyek nem vonják el a figyelmedet a filmről, de a kezeidet lefoglalhatod velük.

Tv-elott-eves

Filmezz barátokkal

A barátokkal filmezés szintén nagyon hasznos lehet, hiszen társaságban igyekszünk megfelelni az elvárásoknak, és nem eszünk ész nélkül – mint akkor, amikor egyedül vagyunk otthon.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük