Ezért nehezebb nőként lefogyni: a genetika és a hormonok is közrejátszanak

Fogyas-nokent-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nőként a fogyást több faktor befolyásolja, mint férfiak esetében, ezért is nehézkesebb a folyamat: a megfelelő módszerekkel azonban ez sem lehetetlen!

Bizonyára te is hallottad már a sokadik fogyókúráját taposó ismerőstől, hogy „én nem tudok lefogyni, ilyen géneket örököltem”. És bár alapvetően ez a kijelentés igaz, nem feltétlenül abban az értelemben, ahogy azt eddig hitted.

Az természetesen adott, hogy szüleink génjeivel a családra jellemző testalkatot is örököljük, most azonban nem a családi örökségen van a hangsúly, hanem a biológiai nemen: a tudomány szerint ugyanis a nők genetikai felépítése nagyobb kihívást jelent a fogyásban, mint a férfiaké. Nézzük, miért!

Testösszetétel és anyagcsere

A nőknek a férfiakhoz képest általában magasabb a testzsírszázaléka és kevesebb az izomtömege. Mivel az anyagcsere gyorsaságát nagymértékben befolyásolja az izommennyiség – azaz minél több izmod van, annál több kalóriát égetsz el nyugalmi állapotban –, így a nők hátránnyal indulnak. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a nőknél a nagyobb mennyiségű testzsír evolúciós előnnyel bír: így készül fel a szervezet a terhességre.

Fogyas-nokent

Ugyanakkor pedig nagy különbség van a női és a férfitest felépítésében, csontszerkezetében, és abban is, hogy hová raktározza a szervezet a zsírt. A női testen sokkal jobban szétterül, így nőként több kilót kell leadni ahhoz, hogy látható legyen a változás.

Terhesség és menopauza

Míg a férfiak hormonszintje viszonylag állandó, addig a nők számos hormonális ingadozáson mennek keresztül életük során. Bár a pubertás mindkét nemet érinti, addig a nők a menopauzán is átmennek, sokan pedig a terhesség alatti hormoningadozásokat is megtapasztalják. Ezek a folyamatok pedig arra ösztönzik a szervezetet, hogy zsírt raktározzon el, ami nem mindig tűnik el a terhesség után sem. Az újdonsült szülőnek pedig csak ritkán van ideje a testmozgásra és a pihentető alvásra, így a kilók akár évekig is megmaradhatnak.

Fogyas-nokent-1

A helyzeten pedig a menopauza sem segít, amely újabb hormonális változásokat hoz lelassult anyagcsere kíséretében. Mivel az idő előrehaladtával egyre csökken az izomtömeg, ezért a fogyás is nehezebbé válik.

Hormonzavarok

Sok nő életében legalább egyszer hormonzavarokat is megtapasztal. Ezek között vannak átmenetiek, azonban az olyanok, mint a PCOS (policisztásovárium-szindróma), a pajzsmirigybetegségek vagy az inzulinrezisztencia akár életre szóló küzdelmet jelenthetnek, és a rendszertelen menstruációs ciklusok mellett a fogyást is megnehezítik.

Fogyas-nokent-2

Az alábbi módszerek sokat segíthetnek a fogyásban

Biológia ide vagy oda, az alábbi módszerek sokat segíthetnek a fogyásban.

Használj súlyokat edzés közben

Ez a legkönnyebb és leggyorsabb módja annak, hogy izmot építs, és ahogy korábban már olvashattad, a nagyobb izomtömeg serkenti az anyagcserét, így több kalóriát égethetsz el akár pihenés közben is.

Találd meg a számodra legjobb diétát

A kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen a tartós fogyáshoz. A teljes értékű élelmiszerekből, sovány fehérjékből, jó zsírokból, sok zöldségből és gyümölcsből álló étrendek – mint amilyen például a mediterrán diéta – a legtöbb esetben hatékonyak lehetnek.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon