8 isteni, szaftos fasírt: húsos és zöldséges receptet is mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Hagyományosan húsból készül a fasírt, de különböző zöldségekből is ízletes és szaftos gombócokat süthetsz.
Egy régi mendemonda szerint, ami főleg a ’80-as és a ’90-es években terjedt szájról szájra, fasírtot csak a bátrak rendelnek éttermekben, büfékben.
A pletyka mögött olyan állítás bújik meg, miszerint a rosszabb hírű étkezdék (legalábbis régebben) a megmaradt főtt vagy pörkölthúst darálják le, használják fel fasírtalapanyagnak.
Természetesen fasírtot otthon is készíthetsz, hiszen rengeteg féle izgalmas recept várja, hogy kipróbáld. A húspogácsa készülhet darált vagy apóra kockázott húsból, és persze egyben, sütőben sütve is fejedelmi fasírtokat készíthetsz.
Érdemes kipróbálni a Stefánia-vagdaltat, amely ha megmarad másnapra, tökéletes szendvicsalapanyag lehet. Hús mellett izgalmas zöldségfasírtok is sorakoznak a listán, nagy kedvenc a gombás fasírt, de kukoricából, kölesből és fehérbabból is ízletes finomság gyártható, amelyeket változatos köretek, saláták, főzelékek mellé kínálhatsz. Mutatjuk kedvenc fasírtreceptjeinket, amiket feltétlen próbálj ki!
Fűszeres marhafasírt
A darált marhahúst érdemes intenzív zamatú fűszerekkel dúsítani, remekül illik hozzá a kakukkfű vagy a majoránna, attól függően, melyiket szereti jobban a család. A fasírtgolyót zsemlemorzsába forgatva, bő olajban is pirosra sütheted, de ruha nélkül, jóval kevesebb zsiradékon is piríthatod.
Brokkolifasírt quinoával
Az egészséges brokkoli hihetetlenül sokoldalúan felhasználható, leves, köret és zöldségfasírt is készülhet belőle. A brokkoliból készült pogácsa csak a zöldségből gyártva is tökéletes, mégis megéri dúsítani más alapanyagokkal. Az egyik ilyen receptben quinoa és reszelt sajt kerül a zöld mellé.
Szicíliai fasírt
A gazdagon pakolt fasírt mediterrán fűszerezést kap, de más finomságok is hozzájárulnak a feledhetetlen ízélményhez. A masszában nem csak izgalmas fűszereknek jut hely, zöldségek is kerülnek bele, valamint az egyben készült fasírt közepe bőséges tölteléket rejt: sonka, sajt és bazsalikom is kerül a tekercsbe.
Baconbe csomagolt csirkemell
Az egyben sült fenséges húsra csak félig-meddig igaz, hogy fasírt lenne, én mégis annak tartom, főleg akkor, ha darált húsból készül. Az ízekben gazdag massza baconnel bélelt őzgerincformába simítva készül. A szaftos szeleteket bármilyen körettel kínálhatod, és még szendvicsalapanyagnak is felhasználhatod.
Zöldségfasírt
A különleges ízzel bíró fasírt teljesen vega, mivel tojást sem tartalmaz. Meglepő, de zsiradék hiánya nélkül is szaftos a formában készült étek, amelyben krumpli, vörösbab és zabpehely is van. Ha szeretnéd, bab helyett lencsével is elkészítheted, a hagyományos krumplit pedig édesburgonyára is cserélheted.
Petrezselymes tojásfasírt
Azt is lehet mondani, hogy az egyszerű finomság alapja a hagymás tojás. A rántottát rengeteg mindennel érdemes felturbózni, kerülhet bele pirosra sült bacon, kukorica, borsó vagy gomba. A masszát bátran fűszerezd, az összeállításánál arra figyelj, hogy jól formázható legyen. A kisült fasírtot sonkás vagy rántott húsos szendvicsben is kipróbálhatod.
Sajtos cukkinipogácsa quinoával
Az egészséges fasírtot fogyókúra idején is fogyaszthatod, mivel nagyon kevés zsiradékon pirul. Csakúgy, mint a brokkolinál, a cukkiniből is szuper zöldségpogácsát lehet készíteni mindenféle plusz hozzávaló nélkül, érdemes azonban a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag quioával dúsítva elkészíteni.
Parmezános padlizsángolyó
A húsmentes fasírt sütőben pirul leheletnyi olajjal meglocsolva. A padlizsánból készült finomság fokhagymával és bazsalikommal ízesítve készül. A szaftos állagról a parmezán gondoskodik, de néhány evőkanál sűrített paradicsommal is gazdagabbá teheted a masszát. A zöldséggolyót tészta mellé is kínálhatod, laktató és nagyon finom.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors