8 szuper feltét nem csak főzelékhez: húsmentes variációt is mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A húsevők fasírttal és sült virslivel is feldobhatják az ételt, de a vegetáriánusok is sokféle izgalmas finomságot választhatnak a főzelék tetejére.
Mi, magyarok szeretjük a főzelékeket. Minden szezonnak megvan a maga sztárja, melyeket mindig jólesik fogyasztani.
A főzelékválaszték óriási, finomak és táplálóak. A sűrítésnél törekedj az egészséges megoldásra, liszt helyett önmagával is testesebbé teheted a főzeléket. Az elkészült étel akkor lesz teljes és kiadós, ha valamilyen feltétet is kínálsz hozzá. A főzelék mellé bármi kerülhet, ízlése válogatja, ki mivel szereti. Most ehhez adunk segítséget, egy csokorba szedtük, mi mivel szeretjük megkoronázni őket, de az alábbi receptek nasinak, önmagukban, de más köret mellé is tökéletesek.
Csirkefasírt
A fasírt klasszikus kedvenc, gyakran kerül főzelék mellé. Ha kipróbálnál valami újat, akkor csirkéből készítsd. A csirkefasírt nem a hagyományos módon, nem darált húsból készül, a hús apróra kockázva kerül a keverőtálba dinsztelt hagymával keverve. Így lesz szaftos és ellenállhatatlan. Krumplifőzelék mellé szuper választás, de tartalmas szendvics is készülhet belőle.
Hagymás gombafasírt
Fasírt nem csak húsból készülhet, bármilyen zöldségből szaftos és ízekben gazdag pogácsát gyárthatsz. A gomba fehérjében dús, jól fűszerezhető alapanyag. A gombafasírtba is kerül dinsztelt hagyma, és friss petrezselyem is. Vegánok tojás nélkül készítsék el. Jól fog esni egy tányér zöldbabfőzelék mellé, de krumplipürével kínálva is remek választás.
Cukkinis-sajtos golyó
A cukkini csodás zöldség. Semleges íze miatt jól fűszerezhető, és mivel magas a víztartalma, ezért kellően szaftos zöldséges falat gyártható belőle. A lereszelt cukkini fűszerezésével érdemes kísérletezni, jól áll a zöldnek a friss fűszernővény és a sajt. Próbáld ki parmezánnal vagy füstölt sajttal gyúrva, bő olaj helyett pedig a sütőben. A ropogós golyó krumpli- vagy kukoricafőzeléken is elfér.
Kapros töktócsni
A hagyományos tócsni krumpliból készül, sül pirosra, de más zöldségből is ki lehet próbálni, például tökből is. A gyalult tökből készült tócsni a megszokottól kicsit vastagabb is lehet, fűszerek közül pedig a kapor kötelező a masszába. Ha nem főzelék mellé kínálod, akkor valamilyen mártogatóssal szervírozd a testes lepényszerűséget.
Tojásos krokett
Főzelékek mellé remek választás a tojás. A fehérjedús alapanyag hagyományosan főve, vagy tükörtojásként kerül a krémes étel tetejére. A tojás fantáziadús alapanyag, a különlegességre éhezők krokettet is készíthetnek belőle. A krokett főtt tojás, besamelmártás, sajt és fűszerek keverékéből készül. Az aranybarnára sült finomságot kínáld borsófőzelék mellé, de zöldséges rizzsel is nagyon finom.
Petrezselymes tojásfasírt
A tojásból fasírt is készülhet, vegetáriánusok számára tökéletes alternatíva. A fasírt masszája hagyományosan hagymás tojásból készül. Ezt az alapot kell feldobni fűszerekkel, friss petrezselyemmel és zsemlével. A tetszés szerint formázott pogácsák zsemlemorzsás ruhát kapnak, így sülnek ropogósra. Próbáld ki cukkinifőzelék mellé, de a reggeli szendvicset is izgalmassá teheted a finomsággal.
Sült sertésoldalas
Mégis ki tudna ellenállni a szép pirosra sütött sertésoldalasnak? Szereti a fűszereket, jól áll neki az ázsiai vonal, de ha főzelék mellé kínálod, akkor magyaros ízesítéssel told a sütőbe. Az oldalas zsírban sütve igazán finom, mikor a hús magától leomlik a csontról. Zöldbab- és sárgaborsó-főzelékkel is finom, de hagymás krumplival is szeretni fogja a család.
Sertéspörkölt
Bármilyen pörköltet is főzz, mindig sok hagymával készítsd, ettől lesz jó sűrű a szaftja. A hús mellé paprika és paradicsom is kerülhet, a zöldségek jó ízt adnak az ételnek. A pörkölt hagyományosan nokedlivel kerül a tányérra, de főzelékekre szedve is nagyon finom.
Mi kerülhet még a főzelék tetejére?
Sült virsli, -kolbász, ropogósra sütött baconkockák, bundázott csirkemellcsíkok vagy rántott hús. Bármi, amit el tudsz képzelni. Akár még mini zöldséges palacsinta is, vagy rántott zöldségek.
Fotók: Botos Claudia/Sóbors, Sági Zsófia/Sóbors, Getty Images