Tudtad, hogy a fish and chips nem angol eredetű étel? Portugál zsidóktól származik

fish and chips cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az angol konyha megítélése enyhén szólva megosztja az embereket, sokan szeretik, de sokakat inkább hidegen hagy, semmi izgalmasat, különlegeset nem látnak benne.

Az angol konyha egyébként lehetne sokszínű is, de valahogy megmaradt viszonylag puritánnak. Ezen egy kicsit változtatott az a fajta gasztroforradalom, amelyet Jamie Oliver vagy Nigella Lawson neve fémjelez. 

Jamie Oliver fiatalon robbant be a köztudatba, egyből a saját korosztályára fókuszált, de ezt úgy tette, hogy közben átadta a szemléletét, miszerint a főzés nem kényszer, hanem igazából egy buli, amivel a haverokat is le lehet nyűgözni. De nemcsak sztárszakácsként, hanem a társadalmi felelősségvállalásban is szerepe volt, többek között megújította az iskolai menzát, amivel ugyan nem aratott hosszú távon sikert, de kicsit átalakította a szemléletmódot.

Nigella pedig a tipikus háziasszony, akivel mindenki tud azonosulni. Imád főzni, imádja a finom ételeket és a tudását is hitelesen át tudja adni. 

fish and chips álló belső

Ha megkérdezik az embert, hogy mi jut eszébe az angol konyháról, a legtöbben az angol reggelit vagy a fish and chipst vágják rá elsőként. Emellett az angol konyha jellemzői a raguk, a piték, mint a Shepherd's Pie, és a pudingok. Az angol reggeli is híres, bár ma már nem ez az egyébként elképesztően nehéz és laktató fogás a jellemző napindítóként. Ebben az összeállításban nemcsak megismerheted az angol ételeket, hanem otthon is el tudod majd készíteni őket. 

Fish and Chips, az angol specialitás?

Bár az angol konyha nagyrészt a vörös húsok, a marha és a bárány köré épül, a hal is fontos és kedvelt alapanyag. Tőkehalból készül az angol konyha talán legismertebb és legkedveltebb étele, a fish and chips, amelyet régebben újságpapírba csomagolva árultak, de ma gyakorlatilag street foodként, sőt, az éttermek kínálatában is megtalálható. A fish and chips sörtésztába bundázott, olajban sült hal, amelyet sült krumplival és remoulade szósszal vagy ecettel meglocsolva kínálnak. 

fish and chips bódé belső

És itt jön a meglepetés: a fish and chips valójában nem angol étel, hanem szefárd zsidók vitték be a szigetországba.  A mára már a briteknek tulajdonított ételt a portugál és spanyol zsidók honosították meg.

Egy kis történelem

Kicsit vissza kell menni a történelemben, egészen a késő középkorig. Ebben az időben a mai Portugália területén a szefárd zsidók a népesség 20 százalékát tették ki és teljes békében éltek a többiekkel. Egészen addig tartott ez az idill, amíg I. Mánuel portugál király feleségül nem vette Aragóniai Izabellát. A menyasszony azt kapta nászajándéknak, hogy minden zsidót, aki nem volt hajlandó kikeresztelkedni, elüldöztek Portugáliából.

fish and chips álló menü belső

De még a kikeresztelkedett zsidókat sem hagyták békén, így sokan Angliába menekültek, ahol megismertették az angolokkal a nemzeti konyhájukat, amelyben a hal kiemelt szerepet kapott. Az egyik ilyen csemege volt a sült hal (peshkado frio), amely fehér húsú, általában tőkehalból készült étel volt, amelyet lisztbe forgattak, majd bő olajban kisütöttek. Az étel nagyon hamar népszerű is lett. Ekkor még magában ették, nem volt mellette sült krumpli. Ennek egyik oka az volt, hogy akkor még a krumpli messze nem volt olyan népszerű, sőt, az emberekben még bizalmatlanságot is keltett.

Ez ugyan nem bizonyított, de valószínűleg az 1860-as években egy zsidó bevándorló, Joseph Malins kezdte a sült halat sült krumplival árulni. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük