
Hány főre mennyi alapanyagot számoljunk? Inkább több legyen, mint kevesebb
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Padlizsános mártogatós marokkói módra: a gazdag fűszerezés a lelke

Tavaszi zöldborsóleves házi galuskával: friss és könnyed ebéd

Tartalmas szendvics grillezett tofuval: a füstös aromának képtelenség ellenállni

Egyszerű, parmezánnal sült brokkoligratin: könnyű köret húsok mellé

10 csodás tavaszi recept, amit kötelező elkészíteni: a tojásos nokedlitől a borsólevesig
Lassan tizenhárom éve főzök szinte minden nap, mégis vannak dolgok, amikkel kínkeservesen megküzdök, különösen a körülmények állandó változásának köszönhetően. Az egyik ilyen dolog a mennyiségek eltalálása.
Mire megtanulom, körülbelül mennyit eszik egy gyerek meg egy felnőtt, addigra az egyik gyerek sokkal többet, a másik sokkal kevesebbet fog bekebelezni. Ha úgy érzem, most biztos a nyakamon marad minden, biztos kevés lesz, ha pedig attól tartok, nem lesz elég, hát akkor napokig a maradékokon élünk. És amúgy is: ha minden elfogy, az azt jelenti, hogy nem volt elég.
Még a nagycsaládnak is nagy kihívás eltalálni az igényeit, néha veszekszenek az utolsó merőkanál tökfőzeléken és a nyakamon marad a tészta, mikor pont fordítva jósolnám, legközelebb éppen fordítottan történik minden. Ennél is nehezebb, mikor vendégségeket tartunk, ahol végképp lehetetlen megtippelni az éhség-siker arányokat. Néhány dologban azért sikerült fejlődnöm, ezeket megosztom hát azokkal, akik hasonló problémákkal küzdenek.

A tuti tippek
- Mindig inkább legyen egy kicsit több, mint kevesebb, a legtöbb maradék fagyasztható, ami meg nem, az valahogy újrahasznosítható.
- Minél többféle étel van, annál kisebb a kockázata a lázadásnak. Például ha elfogy az egyik köret, marad a másikból, ha elfogy a leves, van főétel, és így tovább.
- Így mindenből elég lesz kevesebb is, mintha csak egyféle étel kerülne az asztalra. Nálunk például gyakran csak a leves népszerű a gyerekeknél, abból esznek sokat, a második fogás így érintetlen marad, ami még mindig jobb eset, mintha semmit nem ennének.
- A többféleség nagy tömeg esetén már a desszertre is vonatkozik. A tizenhat fős családnak már egy ideje minden szülinapra két tortát sütök, és simán elfogy, még úgy is, hogy van, aki az egyik félét jobban, a másikat kevésbé szereti.
- Persze szoktak mondani irányadó mennyiségeket, ezeket is észben lehet tartani, bár tapasztalataim szerint nem sokat érnek. Húsból általában fejenként 200-250 grammot javasolnak, talán ez a legfontosabb iránymutató, bár persze nem mindegy, milyen húsról van szó.
- Krumpliból 150 grammot szokás tippelni, míg zöldségből csak 100 gramm fogy el, salátából pedig még kevesebb, ha csak az egyik a köret. Ha mindegyikből van, akkor persze még kisebb mennyiségekkel lehet számolni.
- A tészta nehéz eset: ha köretként tálaljuk, akkor elég lehet belőle 100 gramm, míg főételként sokkal több, 150-200 gramm is kell belőle fejenként.
Fotó: Getty Images