Hány főre mennyi alapanyagot számoljunk? Inkább több legyen, mint kevesebb

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Lassan tizenhárom éve főzök szinte minden nap, mégis vannak dolgok, amikkel kínkeservesen megküzdök, különösen a körülmények állandó változásának köszönhetően. Az egyik ilyen dolog a mennyiségek eltalálása. 

Mire megtanulom, körülbelül mennyit eszik egy gyerek meg egy felnőtt, addigra az egyik gyerek sokkal többet, a másik sokkal kevesebbet fog bekebelezni. Ha úgy érzem, most biztos a nyakamon marad minden, biztos kevés lesz, ha pedig attól tartok, nem lesz elég, hát akkor napokig a maradékokon élünk. És amúgy is: ha minden elfogy, az azt jelenti, hogy nem volt elég. 

Még a nagycsaládnak is nagy kihívás eltalálni az igényeit, néha veszekszenek az utolsó merőkanál tökfőzeléken és a nyakamon marad a tészta, mikor pont fordítva jósolnám, legközelebb éppen fordítottan történik minden. Ennél is nehezebb, mikor vendégségeket tartunk, ahol végképp lehetetlen megtippelni az éhség-siker arányokat. Néhány dologban azért sikerült fejlődnöm, ezeket megosztom hát azokkal, akik hasonló problémákkal küzdenek.

648316070

A tuti tippek

  • Mindig inkább legyen egy kicsit több, mint kevesebb, a legtöbb maradék fagyasztható, ami meg nem, az valahogy újrahasznosítható.
  • Minél többféle étel van, annál kisebb a kockázata a lázadásnak. Például ha elfogy az egyik köret, marad a másikból, ha elfogy a leves, van főétel, és így tovább.
  • Így mindenből elég lesz kevesebb is, mintha csak egyféle étel kerülne az asztalra. Nálunk például gyakran csak a leves népszerű a gyerekeknél, abból esznek sokat, a második fogás így érintetlen marad, ami még mindig jobb eset, mintha semmit nem ennének.
  • A többféleség nagy tömeg esetén már a desszertre is vonatkozik. A tizenhat fős családnak már egy ideje minden szülinapra két tortát sütök, és simán elfogy, még úgy is, hogy van, aki az egyik félét jobban, a másikat kevésbé szereti. 
  • Persze szoktak mondani irányadó mennyiségeket, ezeket is észben lehet tartani, bár tapasztalataim szerint nem sokat érnek. Húsból általában fejenként 200-250 grammot javasolnak, talán ez a legfontosabb iránymutató, bár persze nem mindegy, milyen húsról van szó.
  • Krumpliból 150 grammot szokás tippelni, míg zöldségből csak 100 gramm fogy el, salátából pedig még kevesebb, ha csak az egyik a köret. Ha mindegyikből van, akkor persze még kisebb mennyiségekkel lehet számolni.
  • A tészta nehéz eset: ha köretként tálaljuk, akkor elég lehet belőle 100 gramm, míg főételként sokkal több, 150-200 gramm is kell belőle fejenként.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük