A diéta, aminek nem a fogyás, hanem a szokásaid átformálása az elsődleges célja

diákcsemege cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A cél itt nem a fogyás, hanem az, hogy leszoktassuk magunkat a mű dolgokról és az önbecsapásról - csak harminc nap, de a beszámolók szerint mindent átformál.

Sokkal inkább az a cél, hogy hosszú távú, apró, de kitartó változások álljanak be a táplálkozásunkban. Ezért olyan szimpatikus a Whole30 nevű diéta, ami előírásait tekintve nem sokban különbözik a többi szénhidrátszegény diétától, de céljában annál jobban. A lényege, hogy harminc napra tiltólistára tesz minden olyan ételt, ami potenciálisan rossz közérzetet okozhat. 

Főleg olyanokat vesz tehát célba ez a diéta, akiknek valamiért rossz a közérzete, az emésztése, nem szép a bőre vagy bármilyen hasonló problémával küzdenek. Harminc napig nem ehet semmi olyat, ami a panaszok mögött állhat, majd fokozatosan visszavezeti az étrendjébe az összes azelőtt kedvelt alapanyagot. Ekkor bújik ki a szög a zsákból, és kiderül, mi esik jól és rosszul az elvonás után. Ami nem okoz bajt, maradhat, ami viszont valamilyen szempontból panaszt okoz, azt végleg mellőzni kell a mindennapokból.

A szabályok

30 napig semmilyen gabonát, hüvelyest és hozzáadott cukorral vagy adalékanyaggal ellátott élelmiszert nem lehet enni, sőt, tejterméket sem. A kedvenc szabályom pedig az, hogy a diéta az eredeti ételeket és élelmiszereket utánzó alapanyagokat is tiltja, hiszen pont az a cél, hogy kipróbáljuk, milyen az élet ezek nélkül. Ez nem csak azt jelenti, hogy egy hónapig édesítőszereket sem szabad használni, de azt is, hogy ne csapjuk be magunkat banacsintákkal és karfiolpizzákkal, hiszen a diéta a lélekre akar hatni.

Rengeteg lelkes beszámolót olvastam azoktól, akik túlestek az egyhavi diétán. A fogyás csak egy dolog, sokkal érdekesebb az, ahogy az ételekhez való viszonyukat alakította ez a harminc nap. Sokan rájöttek, hogy bizonyos ételekhez túlzottan kötődtek, és ezek helyett találtak kevésbé megterhelő vagy könnyebb alternatívát. Mások észrevették, hogy nem érzik jól magukat a tejtermékektől, ezért végleg leálltak vele. Mások azt mondják, egy hónap cukormentesség után képesek egy tál gyümölcssalátára is desszertként tekinteni.

Lehet viszont húst enni és sok-sok zöldséget, magvakat, gyümölcsöt és tojást. Ha már szenved az ember, legalább legyen értelme is, a nézőpontváltásnak pedig mindig van. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon