A 9 legjobb hó végi recept az olvasóink szerint: a boltba sem kell lemenni hozzájuk
Cikkek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Kívül ropogós, belül krémes édesburgonya: ennek a köretnek nem lehet ellenállni
Házi mogyoróvajjal töltött leveles tészta: villámgyors édesség
Sütőtökös, édes bundás kenyér: fahéjtól illatos
Rozmaringos sertésszelet almával és hagymával sütve: a hús omlós lesz
Villámgyors vajas keksz vörös áfonyával: új kedvenc a sütisdobozba
A folyamatosan növekvő élelmiszerárak mellett nehéz spórolni, de nem lehetetlen, igyekezz a kamrád tartalmából kihozni valami finom és laktató ételt.
Nemrég megkérdeztük tőletek Facebookon, hogy mik a bevált hó végi receptjeitek, amelyek megkímélik a pénztárcát, mégis laktatóak. Szuper ötleteket kaptunk, úgyhogy ezeknek az ételeknek a receptjeit szedtük össze egy csokorba.
Krumplis tészta
Kezdjük is egy klasszikussal a sort, talán mindenki egyik kedvenc hó végi receptjével, a krumplis tésztával. Csak burgonya, hagyma, pirospaprika és tészta kell hozzá, így tényleg pénztárcabarát fogás, ráadásul nagyon laktató. Egyszerűen készül, úgyhogy kezdők is bátran nekiállhatnak, és másnap is ugyanolyan finom lesz.
Sárgaborsó-főzelék
Legalább ugyanilyen olcsó recept a sárgaborsó-főzelék, a hüvelyes nagyon jó áron kapható. Alig kell mellé valami: csak dinsztelj hagymát és fokhagymát, tedd rá a borsót, öntsd fel vízzel, főzd puhára, és készen is van. Önmagát sűríti be, úgyhogy lisztre vagy keményítőre sem lesz szükséged. A sárgaborsó nagy előnye, hogy áztatás nélkül is egy órán belül puhára fő.
Tökfőzelék
Hasonlóan népszerű választás a tökfőzelék, igaz, van, ahol már a főzőtök ára is elszállt, azért még be lehet szerezni olcsón. Ami nem hiányozhat a finom tökfőzelékből, az a kapor, illetve egy kevés ecet vagy citromlé. Hogy igazán krémes legyen, tejföllel érdemes behabarni a főzeléket, de akár tejet is használhatsz, ha az van otthon.
Paprikás krumpli
Ha már volt szó krumplis tésztáról, természetesen a paprikás krumpli sem hiányozhat a felsorolásból. Habár a szalonna és a kolbász sem tartozik az olcsó hozzávalók közé, ha nincs otthon egyik se, akkor is elkészítheted a nagy kedvencet. Kolbász helyett nyugodtan használhatsz virslit, a szalonnát pedig sertészsírral és füstölt paprikával helyettesítheted.
Zöldborsópörkölt
Egyszerű, olcsó és finom étel a zöldborsópörkölt, tökéletes hó végi recept, ugyanis a hüvelyesen kívül csak hagymára, pirospaprikára és egy kevés paradicsompürére van szükség hozzá. A szaftos ragu mellé aztán kínálhatsz rizst, tésztát, készíthetsz mellé galuskát, vagy amit épp találsz a kamrádban. Friss és mirelit borsóval is működik a recept.
Tojásos nokedli
A nyár egyik nagy kedvence a tojásos nokedli, főleg, ha ecetes salátát is kínálnak mellé, de bármilyen más savanyúsággal is tökéletes lesz. Magához a tojásos nokedlihez csak liszt, víz és tojás kell, ez a három hozzávaló talán minden kamrában megtalálható. Hó végén tökéletes választás, laktató, alig kell hozzá valami, és nagyon finom is.
Héjában főtt krumpli
Igazi klasszikus a héjában főtt vagy sült krumpli, a burgonya egészen krémes lesz így készítve, simán vajjal megkenve, sóval megszórva is isteni. Ha a héjában főtt krumplit kilapítod, megtöröd, majd a sütőbe tolod, kívül egészen ropogós lesz a héja, belül viszont vajpuhára sül. Érdemes kipróbálni így is, majd vaj helyett hűs tejföllel kínálni.
Bundás kenyér (töltött)
Szintén senkinek nem kell bemutatni a bundás kenyeret, amely nemcsak szuper jó spórolós recept, de maradékmentőnek sem utolsó. A szikkadt kenyeret, kiflit, zsemlét is felhasználhatod hozzá. Mivel az olaj ára is az egekben van, érdemes kipróbálni a sütőben sült verziót, ha pedig lapul a hűtődben egy kevés sonka vagy sajt, töltve is elkészítheted.
Tejbegríz
A lista végét egy hagyományos desszerttel zárjuk, sokunk gyerekkori kedvencével, a tejbegrízzel. A búzadara még mindig jó áron kapható, ráadásul elég belőle pár evőkanálnyit adni a tejhez, így sok-sok adag készülhet 1 kilóból. A gríz tetejét aztán megszórhatod kakaóval, fahéjjal, tehetsz rá lekvárt, amit otthon találsz.
Fotók: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors, Botos Claudia/Sóbors, Szász Eszter