10 recept, amit maradék tojásból, sonkából vagy kalácsból is elkészíthetsz

maradekfelhasznalas
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha túl sokat készítettél húsvétkor a tojásból, sonkából, vagy esetleg kalácsból vettél túl nagy mennyiséget, ne aggódj, a maradékok isteni ételekben születhetnek újjá.

Az ünnep része a menü megtervezése, de nehéz belőni a pontos mennyiségeket: felbukkanhatnak váratlan vendégek, vagy épp ellenkezőleg, lemondhatják, akikre számítottunk. Még ideális esetben sem könnyű kiszámolni, hogy húsvétkor hány kiló sonka, hány darab tojás vagy éppen mennyi kalács fog elfogyni. 

Ha idén te is túllőttél a célon, akkor se ess kétségbe, hiszen mennyei ételeket dobhatsz össze a megmaradt húsvéti finomságokból. A kalácsból isteni desszertek, a főtt sonkából egytálételek készülhetnek, a tojásból pedig a krémtől kezdve a salátáig szinte bármi.

Felfújt aszalt gyümölcsökkel

A szikkadt kalács legjobb felhasználása, ha felfújt készül belőle. Sőt, minél szárazabb a péksüti, annál jobb, hiszen annál több édes tejet szív magába. Az alapot könnyedén feldobhatod, keverj bele különböző aszalt gyümölcsöket, de akár apróra darabolt csokit, magvakat, édes fűszereket is. Hogy még finomabb legyen, locsold meg a tetejét mézzel, amely szépen rákaramellizálódik a sütőben.

kenyerpuding

Mákos guba

Ugyanúgy a maradék szikkadt kalácsra lesz szükséged ehhez a recepthez, isteni guba készülhet belőle. Az édes tej mellé sok-sok mák kerül, de érdemes mást is keverni bele, ebben az esetben narancsot és mazsolát forgattunk hozzá. Hogy megkoronázd a desszertet, a vaníliasodó se hiányozzon róla.

makos-guba

Bundás kalács

Ha szereted a bundás kenyeret, próbáld ki a bundás kalácsot is. A szikkadt péksüti ugyanúgy tejes-tojásos bundát kap, csak nem olajon, hanem vajon sül. Az aranybarna szeleteket aztán lekvárral megkenve is kínálhatod, de simán porcukorral megszórva is. Természetesen sósan is eheted, ha szereted a két íz találkozását.

bundas-kalacs

Sonkás-brokkolis kenyérfelfújt

Ehhez a recepthez nem csak a maradék kalácsot, de akár a megmaradt főtt sonkát is felhasználhatod. Keverd őket össze tojással, tejjel, tetszőleges zöldségekkel, ízesítsd mustárral és snidlinggel, majd sütőben süsd össze. A tetejét szórd meg reszelt sajttal is, nagyon jól áll neki. Annyira tartalmas, hogy ebédként is kínálhatod.

sonkas-felfujt

Osztrák egytálétel hússal és krumplival

A maradék főtt sonkát ehhez az isteni tiroli recepthez is felhasználhatod, amelyben krumplival, szalonnával és fűszerekkel rétegezik. Bár eredetileg sült sertéslapocka kerül bele, nyugodtan gazdagíthatod főtt sonkával vagy csülökkel is. Ha maradék főtt tojás is lapul a hűtőben, azt is bátran belekarikázhatod a bőséges egytálba. 

tiroli-egytal

Főtt sonkával töltött bukta

Foszlós kelt tészta főtt sonkával töltve: létezik ennél jobb maradékmentő recept? A nagyiféle buktát sósan is elkészítheted, a sonka mellé pedig sajtot is keverhetsz, ahogy megolvad a közepén, mennyei lesz. A tészta összeállításától sem kell tartani, igaz, rá kell szánni egy kis időt.

sonkas-bukta

Sonkás-tojásos pite

Maradva a sonka felhasználásánál, muszáj megemlíteni ezt a sós pitét, amelybe még a maradék főtt tojás is belekerülhet. Bár az omlós tészta is megér egy misét, a krémes töltelék az igazi nagyágyú: a ricotta és mozzarella párosát csak szeretni lehet. Ebbe aztán belekeverheted a maradék sonkát és tojást, hogy egy igazán tartalmas pitét tegyél az asztalra. 

sonkas-pite

Stefánia-vagdalt

Maradva a főtt tojásnál, Stefánia-vagdaltban is újjászülethet a maradék. Sokak kedvenc egyben sült fasírtjához rengeteg főtt tojás szükséges, így ha maradt pár darab húsvétról, talán ez az egyik legjobb felhasználási módjuk. Hogy az ízletes fasírt ne száradjon ki, biztosan szaftos maradjon, bugyoláld be baconbe, úgy még finomabb lesz. 

stefania-vagdalt

Juhtúrós tojáskrém

A maradék főtt tojást más módon is felhasználhatod, például, ha krémet készítesz belőle, amely többféle recept szerint készülhet. Az egyik legnagyobb kedvenc a túrós változat, ez átmenetet képez a körözött és a tojáskrém között. A kencét tejföl és vaj teszi krémessé, illetve majonézzel és mustárral érdemes ízesíteni.

juhturos-tojaskrem

Rakott krumpli

Egy igazi klasszikussal zárjuk a sort, amely nem más, mint a rakott krumpli. Ehhez nemcsak a főtt tojást használhatod fel, hanem akár a sonkát is, ha kolbász helyett használod. Vagy próbáld ki ezt az újragondolt receptet, amelyben krumplipüréből, reszelt tojásból és sertéscombból áll össze a fogás.

Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Szász Eszter

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon