8 immunerősítő zöldség és gyümölcs: ezeket edd az őszi influenzaszezonban

8immuncover.gif
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ősszel elképesztően sok vírus kering a levegőben, ha nem vigyázunk, nagyon könnyen ágynak eshetünk. Érdemes ezért odafigyelni a vitamin- és ásványianyag-bevitelre.

Vitaminokat nem csak a gyógyszertárakban szerezhetünk be, sőt, némelyik gyümölcs vagy zöldség akár a napi vitaminszükséglet kétszeresét is fedezi, amelyre ebben az őszi időszakban különösen nagy szükség van.

Igyekeztünk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket összeválogatni, illetve van benne egy-két olyan, ami bár nem kifejezetten őszi, de egész évben beszerezhető.

Brokkoli

A brokkoli az egyik legjobb C-vitaminforrás, egy virág a napi szükséglet kétszeresét biztosítja. Ráadásul jelentős mennyiségű káliumot, étkezési rostot és fehérjét is tartalmaz. Természetesen nyersen érvényesülnek leginkább a vitaminok, de főzve vagy párolva sem vesznek el teljesen. A brokkolinak alacsony a kalóriatartalma is, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.

Cékla

A céklában a betain nevű festékanyag található, amely védi a szervezetet a rákkeltő anyagokkal szemben és kiváló immunerősítő. Nem csak antioxidáns-, folsavtartalma is magas, amely részt vesz az idegrendszer és az agy fejlődéséhez szükséges anyagok termelésében. A cékla jó hatással van a májra és a vérképzésre is. Mivel nyersen érvényesül leginkább a hatása, érdemes lereszelni és egy kis balzsamecettel, fűszerekkel összekeverni, úgy fogyasztani, vagy esetleg levet készíteni belőle.

Spenót

Bár a spenót alapvetően tavaszi zöldség, a legtöbb szupermarketben ilyenkor is meg tudjuk venni friss, leveles változatban, mirelit formában pedig bárhol. A spenótnak elképesztően magas az antioxidánstartalma, ezért az egyik legjobb immunerősítő, nagy szerepe van az immunrendszer normál működésében. Magas a K-vitamintartalma, de emésztésserkentő és béltisztító hatással is bír. A spenótban nyersen, salátaként érvényesülnek leginkább a vitaminok, de főzve és párolva is nagyon egészséges.

Káposzta

Ezalatt főként a savanyú káposztát értem. A savanyú káposztának nagyon magas az antioxidáns- és a C-vitamintartalma is, így erősíti az immunrendszert. A káposzta ráadásul serkenti az emésztést, méregtelenít és az emésztőrendszeri gyulladásos betegségeket is megszünteti. A savanyú káposztában - főként a levében - ugyanis olyan jótékony baktériumok vannak, amelyek a szervezetbe kerülve megakadályozzák a káros mikrobák elszaporodását, így helyreállítják a bélflórát. 

Kivi

Kivi már bármikor kapható, mégis ősszel és télen van igazán szezonja, nem véletlenül. A kivinek ugyanis amilyen alacsony a kalóriatartalma, olyan magas a C-vitamintartalma. Két közepes kivi a napi szükséglet több mint kétszeresét biztosítja, de viszonylag sok káliumot és étkezési rostot is tartalmaz. Magában, gyümölcssalátában vagy joghurtba keverve fogyasszuk.

Grapefruit

A grapefruit is elképesztően magas C-vitamintartalommal bír, már a gyümölcs fele fedezi a napi szükségletet. Mivel nagyon alacsony a kalóriatartalma, gyakran csak fogyókúra során fogyasztják, pedig az egyik legjobb immunerősítő citrusféle. A grapefruit magjából készített oldat például kifejezetten vírus- és baktériumölő hatású. Ha valaki nem szereti az ízét, adja narancsléhez a kifacsart levét, úgy sokkal kellemesebb ízvilágú lesz. 

Kékszőlő

A szőlő alapvetően is az egészséges gyümölcsök közé tartozik, de a kékszőlő az igazi gyógyszer. A színét az antocianin nevű festékanyag adja, amely antioxidáns tulajdonságú, véd a szív- és az érrendszeri, valamint a daganatos betegségekkel szemben. Ebből kifolyólag a vörösbor fogyasztása - kis mértékben - is ajánlott, ugyanis a polifenolok a gyomorba jutva fejtik ki gyulladáscsökkentő hatásukat. A szőlőmag jótékonyan hat a koleszterinszintre és a vérnyomásra, a szőlő cukortartalma pedig még energiát is ad. 

Alma

Az alma egész évben kapható gyümölcs, mégis sokszor elmegyünk mellette. Pedig nem véletlen a mondás: "Minden nap egy alma, az orvost távol tartja." Az almában lévő flavonoid antioxidáns hatású, illetve C-vitamiban is gazdag, ez a két tulajdonság együtt nagyon sokat tesz az immunrendszer normál működéséért. A gyümölcsben lévő pektin helyreállítja az emésztést, illetve csökkenti a káros koleszterinszintet a szervezetben. Mindenképp héjastól érdemes fogyasztani.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon