![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Iskolai menza angol hercegi módra: ezt eszi az iskolában a kis György herceg
Illatos bárányegytál, bio tej és vegán zselé
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Most, hogy elkezdődött a tanév, és vele minden reggel az uzsonnacsomagolási őrület, jól esik elmerengni afölött, hogy vajon mit, és hogyan eszik az iskolában egy kis angol herceg? Fogadjunk, hogy az ő uzsonnás dobozából nem folyik ki a ketchup, de mi a konkrét valóság? Elmondjuk.
György herceg (aki annyira cuki a kis térdnadrágjában, hogy legszívesebben megzabálnánk) iskolájában messze nem a szokványos büfékaját szolgálják fel a diákoknak. Gondolom, senki sem gondolta komolyan, hogy a tepertőkrémes kenyér után péntekenként gulyásleves, majd bukta a menü, szerdánként pedig főzelék van fasírttal – vagy ezeknek a brit megfelelője, akármi is legyen az.
A valóságban a kínálat sokkal közelebb egy három Michelin-csillagos étterem étlapjához, és olyan fogások szerepelnek benne, mint a fokhagymás bárányragu friss zöldfűszerekkel, vagy lazacfilé zöldmártással, mediterrán kuszkusz, háromféle babból készült ratatouille, vagy portugál tejsodós tortácskák.
Az ételt a Thomas készíti, weblapjuk szerint különös hangsúlyt fektetnek arra, hogy egészséges és ízletes ételeket főzzenek. Nemcsak azt szeretnék, hogy a gyerekek örömmel megegyék az ételt, hanem, hogy kiegyensúlyozottan, és sokféle ételt fogyasszanak. Mondjuk, a mi városunk közétkeztető cége is ugyanezt írta a weblapján, érdekes.
Hát akkor nézzük konkrétan a menüt. Egy tetszőleges szerdán bio termelésű tejjel, vagy vízzel kezdik a gyerekek a napot, hozzá pedig friss gyümölcsöket falatoznak. Lehet hozzá kenyérfélét is választani: frissen sütött organikus barna kenyér, vagy fehér baguette szeletek közül.
![](https://kep.index.hu/1/0/2909/29091/290912/29091225_c08b48a72a54ecf660d1721ac7efdb6c_wm.jpg)
Így néz ki a bárány tagine. Fotó: Shutterstock
A főétkezést fehérjére, zöldségekre és szénhidrátra osztják az étlapon. A hús frissen sült illatos sárgabarackos bárány tagine, amihez sárgarépa és uborka darabokat kínálnak, a kalóriát pedig a tavaszi zöldséges tészta saláta adja. De lehet ám halat is választani, ha valaki jobban kedveli. Találomra kiválasztott szerdai napunkon halas pitét sütnek, aminek a tetején édesburgonya püré sárgállik gusztusosan.
Na most, ha az iskolában valaki nem enne húst, halat, meg semmit, amiben állat van, akkor természetesen kérheti a vega/vegán lehetőséget, ami a górcsőnk alá vett szerdán frissen sült gesztenye és gomba pak choi.
Az ételallergiások meg kaphatnak gluténmentes bárány tagine-t, gluténmentes tésztasalátát és szintén gluténmentes kenyeret.
A desszert pedig vegetáriánus zselé görögdinnyével és szőlővel.
Nem akarunk földhöztapadtak lenni, de a menünek ára is van. Ez egy évre 18 ezer angol font, ami magyar forintra átszámolva, napi árfolyamon valamivel több, mint hatmillió forint.
Mi most, itt a saját életünkben és városunkban egy kicsit ki vagyunk borulva, hogy havonta 22 ezer forintra emelték a gyermekétkeztetés árát, mit szólhat szegény hercegi család, akiknek mindez havi szinten (és a szüneteket nem számolva), helyi valutában hatszázezer forintnak megfelelő összegbe kerül?