Négyféle étel, amibe érdemes joghurtot tenni - Sokkal finomabb lesz tőle

joghurt cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A joghurt nemcsak önmagában kanalazva finom, hanem nagyon sok ételt sokkal krémesebbé, selymesebbé tesz, már akkor is, ha csak egy keveset teszünk belőle.

A boltokban rengetegféle joghurt kapható, a hagyományostól a görögön át a különféle gyümölcsös ízesítésűkig. Utóbbiakkal az a gond, hogy a legtöbb a gyümölcsön túl nagyon sok cukrot tartalmaz. A natúr fajták viszont nagyon egészségesek, müzlivel, gyümölccsel vagy akár önmagukban is. Az ételeket pedig egészen selymessé teszik. 

Mi mindenbe jó?

Tésztákba

Ha a kenyerekbe vagy süteményekbe egy kevés joghurtot keverünk, könnyed, levegős textúrát kapunk. Attól függően, hogy sima vagy görög joghurtot kíván a recept, növelhetjük vagy csökkenthetjük a joghurt nedvességtartalmát, leszűrhetjük vagy hígíthatjuk. Ez a görög joghurtos amerikai palacsinta sokkal puhább és krémesebb lesz ettől a plusz hozzávalótól. 

Pácba

A joghurtos alapú pácok sokkal finomabbá és puhábbá teszik a húsokat, mint az ecetes-savas alapúak. A joghurtos páccal sütött hús omlós lesz, esélye sem lesz keménnyé vagy rágóssá sülni. A joghurt a majonéz jóval egészségesebb alternatívája lehet, akár a tojás- vagy a krumplisalátában is, vagy ebben a görög joghurtos tonhalsalátában

görög joghurtos tonhalsaláta

Krémekbe

A mártogatósokat, legyen az édes vagy sós, joghurtból is el lehet készíteni. Akár hummuszt vagy avokádókrémet készítünk, tökéletes lesz akkor is, ha joghurttal keverjük, csak a szokásosnál kicsit halványabb színű ételt kapunk. A mártogatósokhoz leginkább a görög joghurt passzol. Ezzel az avokádókrémmel például kiválthatjuk a guacamolét, ha könnyedebb ízekre vágyunk. 

Levesekbe

A leveseket, krémleveseket is érdemes tejszín helyett joghurttal ízesíteni, sűríteni. A zöldségek gazdag ízét a joghurt a kesernyés frissességével ellensúlyozza. A joghurt meleg és hideg levesekben is tökéletes hozzávaló, például ebben a céklakrémlevesben.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük