![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Négyféle étel, amibe érdemes joghurtot tenni - Sokkal finomabb lesz tőle
![joghurt cover](https://kep.index.hu/1/0/3222/32220/322206/32220627_2471185_54444018b4fe0ae836b6caab00482c4b_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A joghurt nemcsak önmagában kanalazva finom, hanem nagyon sok ételt sokkal krémesebbé, selymesebbé tesz, már akkor is, ha csak egy keveset teszünk belőle.
A boltokban rengetegféle joghurt kapható, a hagyományostól a görögön át a különféle gyümölcsös ízesítésűkig. Utóbbiakkal az a gond, hogy a legtöbb a gyümölcsön túl nagyon sok cukrot tartalmaz. A natúr fajták viszont nagyon egészségesek, müzlivel, gyümölccsel vagy akár önmagukban is. Az ételeket pedig egészen selymessé teszik.
Mi mindenbe jó?
Tésztákba
Ha a kenyerekbe vagy süteményekbe egy kevés joghurtot keverünk, könnyed, levegős textúrát kapunk. Attól függően, hogy sima vagy görög joghurtot kíván a recept, növelhetjük vagy csökkenthetjük a joghurt nedvességtartalmát, leszűrhetjük vagy hígíthatjuk. Ez a görög joghurtos amerikai palacsinta sokkal puhább és krémesebb lesz ettől a plusz hozzávalótól.
Pácba
A joghurtos alapú pácok sokkal finomabbá és puhábbá teszik a húsokat, mint az ecetes-savas alapúak. A joghurtos páccal sütött hús omlós lesz, esélye sem lesz keménnyé vagy rágóssá sülni. A joghurt a majonéz jóval egészségesebb alternatívája lehet, akár a tojás- vagy a krumplisalátában is, vagy ebben a görög joghurtos tonhalsalátában.
![görög joghurtos tonhalsaláta](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3222/32220/322203/32220389_87d29531f2bbf86d2f81844f33ccb511_wm.jpg)
Krémekbe
A mártogatósokat, legyen az édes vagy sós, joghurtból is el lehet készíteni. Akár hummuszt vagy avokádókrémet készítünk, tökéletes lesz akkor is, ha joghurttal keverjük, csak a szokásosnál kicsit halványabb színű ételt kapunk. A mártogatósokhoz leginkább a görög joghurt passzol. Ezzel az avokádókrémmel például kiválthatjuk a guacamolét, ha könnyedebb ízekre vágyunk.
Levesekbe
A leveseket, krémleveseket is érdemes tejszín helyett joghurttal ízesíteni, sűríteni. A zöldségek gazdag ízét a joghurt a kesernyés frissességével ellensúlyozza. A joghurt meleg és hideg levesekben is tökéletes hozzávaló, például ebben a céklakrémlevesben.
Fotó: Getty Images