8 melengető fűszer a karácsonyi finomságokhoz: így használd őket
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
Karácsony idején előkerülnek a különlegesebb aromával bíró fűszerek, melyek egyedi zamatukkal varázslatosabbá teszik az ünnepi fogásokat.
Az év legkedveltebb időszaka a karácsony, az ünnepre való felkészülés melegséggel tölti el az embert. Ilyenkor előkerülnek a finomságok, a különlegesebb alapanyagok, fűszerek, amelyektől sokkal csodásabb az egész december.
A mézeskalács, forró csoki vagy forralt bor mind az ünnepi szezon kedvencei, melyek finomak és illatosak. Amikor házilag készülnek ezek a finomságok, akkor a recepteket böngészve feltűnik a sok különleges fűszer, melyek egész évben használhatók, mégis ilyenkor kerülnek előtérbe. Mutatjuk, melyek azok, amelyeknek ott a helyük a kredencben, hogy aztán az ünnepi menü elkészítésénél bevesd őket, és igazán ellenállhatatlanná tedd velük a karácsonyi fogásokat, desszerteket, italokat.
Fahéj
A téli, ünnepi fűszerek legismertebbje a fahéj, mely különleges aromájával sokkal ízletesebbé varázsolja az összes almás süteményt. Persze a fűszert egész évben érdemes használni, mégis az őszi, téli szezonban a legnépszerűbb. Az almás finomságok mellett a dióval is remek párost alkot. Főleg süteményekbe csempészve népszerű, de egyes fogásoknál is hasznát veheted, bőven találni indiai vagy ázsiai recepteket, melyekben a ragukba kerül. Maradva a karácsonynál, a fahéj a mézeskalács lelke, helye van a puncsban, forralt borban.
Szegfűszeg
Az aromás fűszer remekül érvényesül pikánsabb ízű ételekben, pácokban, és borral készült fogásokba is érdemes belecsempészni. A házi savanyúságokat is különlegessé varázsolja, akár fahéjjal is lehet párosítani. Édes süteményekbe és sós ételekbe is tehető: feldobja a sonkát, vadételeket, káposztás fogásokat. Az édesebb finomságok közül a mézeskalácsba és a gyümölcskompótokba érdemes tenni belőle.
Gyömbér
Az ázsiai konyha nagy kedvence a gyömbér, mely a legtöbb fogásban kötelező ízesítő. Különleges íze remekül illik sült ételekbe, lehet az zöldséges vagy húsos. Levesekben és különböző szaftosabb fogásokban is előszeretettel használják frissen vagy szárítva. Európában karácsonyi desszertekbe, édességekbe, péksüteményekbe kerül. Az almával remek párost alkot, meleg italokban is fantasztikus, és a mézeskalácsban is kötelező szereplő.
Csillagánizs
A jellegzetes aromájú fűszer süteményekben, kompótokban és italokban is elfér. A csillagánizst egészben vagy őrölve szokás használni. Karácsonyi édességek és italok készítésénél igazán különleges választás: a házi forralt bor és puncs elképzelhetetlen nélküle, kissé tüzes aromát hagy maga után.
Ánizs
Az ánizs aromája édesebb, mint a csillagánizsé, épp ezért süteményekbe, péksüteményekbe és gyümölcskompótokba szokás tenni.
Kardamom
A fűszer zöld, fehér és fekete színben szerezhető be: a zöldet desszertek készítésénél szokás használni, míg a fehéret világosabb mártások, szószok ízesítésénél, a feketét pedig zöldséges és húsos fogásoknál ajánlott bevetni. A nem hétköznapi fűszer karácsonykor nagyon kedvelt, hisz rengeteg fogást tesz különlegesebbé. Mézeskalácsnál, almás finomságoknál és káposztás ételeknél is bevethető, a szerecsendióval jó párost alkot.
Szegfűbors
A szegfűborsot jamaicai borsnak is szokták nevezni. Főleg a latin-amerikai, karibi és a közel-keleti konyhában használják. Karácsonykor Európában is előkerül, érdemes különböző húsételek készítésénél kipróbálni. A vadételeknél is bevethető, a forralt borba és a mézeskalácsba pedig kötelező.
Szerecsendió
A különleges aromájú fűszer egész évben gyakran kerül a konyhatündérek kezébe, karácsonykor pedig rengeteg receptben kötelező a használata. Húsos fogásokban, mártásokban, köretekben és süteményekben is ott a helye. Ilyen a mézeskalács is, melynek az egyik kötelező résztvevője.
Fotók forrása: Getty Images