Így kerüld el a pazarlást: a borsó héja és a répa zöldje is ehető
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Isteni, hagymakarikákkal sült pite: tojásos-tejszínes szósz fogja össze
Krémes, fűszeres sütőtökpuding: feldobja a szürke őszi napokat
Selymes, tejszínes vargányakrémleves: krémsajt teszi különlegessé
Aszalt sárgabarackos, mogyorós muffin: gluténmentes változatot mutatunk
A dagadó töltve, a karaj rántva jó: mutatjuk, mi készüljön a sertés részeiből
Nem minden hulladék, ami a kukában végzi. Egy kis kreativitással a korábban szemétnek hitt zöldség- vagy gyümölcsrészeket okosan fel lehet használni.
Napjainkban nagy divat az újrahasznosítás: szerintem mindenképp megér egy próbát, mert tényleg sokszor feleslegesen tömjük meg a kuka száját.
Ha sikerül biozöldséget vagy -gyümölcsöt vásárolni, nem veszítesz vele semmit, ha átgondolod, mivel mit tudsz kezdeni. Ilyen a zsenge karalábélevél, amit töltve is ki lehet próbálni, nem szabad rá hulladékként tekinteni.
Mindig találni valamilyen remek ötletet, ami az eddig hulladékként kezelt zöldségrészt új fényben világítja meg. Amennyiben bio az alapanyag, megéri kísérletezni, hisz tényleg meglepően finom dolgok készülhetnek akár a gomba szárából vagy a görögdinnye héjából. Most adunk néhány tippet, mit lehet kezdeni egyes hulladéknak gondolt zöldség- és gyümölcsrészekből.
A zöldborsó héja és levele
Elkezdődött a nyár, ezzel pedig berobbant a zöldborsó szezonja. Aki szerencsés, a saját kertjéből élvezheti az édes szemeket. A zöldborsóból rengeteg izgalmas finomság készülhet. Igen ám, de mi legyen a héjával vagy a levelével? Egyik sem szemétbe való.
A zöldborsó héját érdemes levesbe főzni, például borsólevesbe, de alaplé készítésénél is jó szolgálatot tesz. Sőt, tésztás ételeknél, rizottónál vagy épp kuszkusz készítésénél is érdemes kipróbálni. A zöldség levele is felhasználható, a zsenge hajtás finom: nyersen nehezebben emészthető, de hőkezelés után megszűnik ez a probléma. Ízletes zöldborsópesztó vagy kence készülhet a levélből.
Csiperkegomba szára
Sokan csak a csiperkegomba kalapját használják, pedig a tönkje is fogyasztható. Persze, ha épp töltött gombakalapokat készítesz, akkor nincs szükség a szárára, de akkor sem szabad kidobni, hisz bőven fel lehet még használni. Akár mehet a reggeli rántottába, húsok töltelékébe, pörköltbe vagy raguba. Sőt még szárítani is lehet, így ízesítőként használhatod.
Görögdinnye és sárgadinnye héja
Újabb nyári kedvencek kapnak figyelmet. A görögdinnye és a sárgadinnye pompás gyümölcsök, a forró hónapokban jó hidegre hűtve a legjobbak. A gyümölcsök héját a legtöbben kukába hajítják, pedig bőven lehet velük mit kezdeni! A görögdinnye héjából ízletes savanyúság gyártható. A különlegesebb finomságokra vevők meg is párolhatják a dinnye héját, majd bepanírozhatják, és már mehet is bő olajba aranybarnára sülni.
A sárgadinnye héjából édes, illatos ital készülhet. Egyszerűen csak fel kell forralni a gyümölcs héját vízzel, utána leszűrni, kihűteni, majd ízesíteni mentával, cukorsziruppal. Az italt hűtőben kell tárolni, remek nyári hűsítő.
Banánhéj
A banán káliumban gazdag gyümölcs, tápláló és finom. A héja mindig a kukában végzi, pedig sok mindenre lehet használni. Például cipőfényezésénél is kiváló, valamint virágtápoldat is készülhet belőle. Az új kulináris élményekre vevők pedig meg is ehetik. Újabban nagy divat a banán héjából készült úgynevezett vegán szalonna. A különlegességet érett, pöttyös héjú banánhéjból készítik. A jól megmosott héj csíkokra vágva kap egy intenzív pácot, majd forró serpenyőben lehet is pirosra sütni.
Cékla levele
A gumó levele kellemesen céklaízű. Finom és egészséges, ízletes saláták és turmixok dobhatók belőle össze.
Brokkoli levele és szára
A legtöbb recept úgy szól, hogy a rózsáira szedett brokkolival csináljuk ezt meg azt. És mi legyen a szárával vagy a levelével? Mindkét része ugyanúgy használható. Mehetnek levesbe, szószokba vagy párolt zöldségekhez.
Retek levele
A zsenge reteklevél rendkívül ízes. Bátran keverhető salátába, párolt zöldségekhez, vagy levesbe is főhetnek, de pesztónak is tökéletes. A retek levele nyugodtan adható krumplikrémleveshez vagy póréhagyma-krémleveshez, tejszínnel vagy tejföllel krémesítve remek ízben élvezhető az étek.
Sárgarépa levele
A sárgarépa levele is kincset érhet a konyhában, alaplé készítésénél kiváló. Mivel a levelek íze enyhe, csodás pesztó, szószok készülhetnek belőle. Sőt még petrezselymes burgonyához is keverhető, és párolt zöldségekkel is megéri kipróbálni.
Fotók: Getty Images