20 csodás köret, ha unod a krumplit: sültek és raguk mellé is illenek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Párolt zöldségek, rizs és bulgur is az asztalra kerülhet, húsok és szaftosabb ételek mellé remek kísérők.
Tény, hogy a krumpli örök kedvenc: rengetegféle izgalmas fogás, tartalmas egytálételek és köretek készülhetnek belőle. Ha köret, akkor a legnépszerűbb a krumplipüré vagy a sült krumpli. Bár tényleg finomak, nem kell leragadni a megszokottnál.
Bőséggel találni olyan csodás alapanyagokat, melyekből ízletes köretek készülhetnek, sütve, párolva vagy épp pürésítve. Hogy ne csak mindig krumpli kerüljön a rántott vagy sült hús mellé, mutatjuk, miket érdemes kipróbálni, ha újítanál, vagy maradnál a retró vonalon, csak burgonya nélkül. Cikkünkben csokorba szedtük a kedvenc krumplimentes köreteinket, melyeket érdemes kipróbálni.
Rizs
Fehér vagy barna rizsből ezerféle köret kerülhet az asztalra. Érdemes bátran fűszerezni: használj friss zöldfűszereket, légy merész, a pikánsabb vonal is jól áll a köretnek. A rizs bátran gazdagítható különböző zöldségekkel vagy épp sült tojással. Ha pedig marad belőle, egyet se aggódj, készíts belőle rizskrokettet, ami nemcsak magában finom, hanem köretként is kínálható.
Bulgur
A török konyha kedvelt alapanyaga egyre népszerűbb. Ezen nem kell csodálkozni, hisz nagyon izgalmas alapanyag, melyből csodás étkek készülhetnek. A bulgur az asztalra kerülhet sok zöldséggel dúsítva, sültek mellé, de szaftosabb fogások mellé is remek választás, különböző ragukkal is kínálható. Az elkészítése nem nehéz, érdemes a csomagoláson írtak szerint eljárni, vagy pirítsd le és vízben vagy alaplében főzd puhára, úgy, mintha rizzsel dolgoznál.
- Pirított, tojásos bulgur
- Petrezselyemsaláta bulgurral
- Pirított gomba bulgurral
- Medvehagymás bulgursaláta
- Bulgursaláta zöldekkel
Kuszkusz
Az arab konyha kedvence remekül illik szaftosabb, pörkölt jellegű ételek mellé, akár tészta helyett, és persze párolt vagy sült zöldségekkel is kínálhatod. Ennyiben azonban nem merül ki a felhasználása, édes finomságok is készülhetnek belőle. A kuszkusz elkészítése nem nehéz, bőven elég felönteni forró vízzel, alaplével vagy tejjel, majd állni hagyni. Miután megszívta magát, lehet is ízesíteni, hozzáadni a plusz alapanyagokat. Szaftosabb ételek, raguk és sültek mellé kiváló.
- Petrezselyemsaláta
- Pesztós kuszkusz
- Zöldséges kuszkusz
- Kuszkusz sült zöldségekkel
- Citromos-petrezselymes kuszkusz
Zöldségek
Nyersen, főve, párolva, pürésítve vagy épp sülve is az asztalra kerülhetnek. A választék bőséges, ahogy a választott alapanyagok felhasználása is. Selymes pürék vagy pikáns sült zöldségek? Mutatjuk a kedvenceinket, amelyek bármilyen hús mellé tökéletesek.
- Selymes karfiolpüré
- Vajban párolt zöldségek
- Sült lila káposzta
- Tepsiben sült fűszeres sárgarépa
- Sült cékla fokhagymával
Fotók: Getty Images
- köret
- bulgur
- rizs
- kuszkusz
- párolt zöldség
- sült cékla
- sült répa
- lilakáposzta steak
- karfiolpüré
- citromos-petrezselymes kuszkusz
- kuszkusz sült zöldségekkel
- zöldséges kuszkusz
- petrezselyemsaláta
- bulgursaláta
- pirított gomba bulgurral
- mexikói zöldséges rizs
- kukoricás rizs
- citromos rizs
- köret receptválogatás
- Gasztro