A korpa fogyaszt, táplál és méregtelenít: így csempészd a család étrendjébe észrevétlenül

korpa cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egy csomó gyógyhatása van a korpának az ismerteken túl, mert nem csak az emésztést pörgeti, de közben táplál is.

Egy alapvetően furcsa ellentmondás korpát enni, hiszen ez az a külső héj, amit elsőként leszednek a búzamagról, mikor feldolgozzák. Csak egy melléktermék, semmi más, mégis elképesztő értékek rejlenek benne, ezért, ha már a malomban leszedik, mi szépen visszadolgozzuk az ételeinkbe.

Persze nem csak a búzának van korpája, hanem a zabnak is, sőt, a kölesnek, az árpának, a kukoricának és a rozsnak, de ugyanúgy, ahogy a gabonák többi része, a korpáik is más tápanyagokban gazdagok, más a felépítésük. Bizonyára sokan tudják, mennyire magas rosttartalommal rendelkeznek, az azonban nem biztos, hogy mindenki számára világos, mennyi egyéb remek tartalom található meg bennük.

Fehérje

A korpának sokkal magasabb a fehérjetartalma, mint a gabonák magjának. A Healthline szerint egy 29 grammos adag már 4,5 gramm fehérjét tartalmaz, ami elég jó arány a növényi alapanyagok körében. Emellett a kalóriatartalma viszonylag alacsony és szénhidrátból sincs benne sok.

Ásványi anyag

Kiemelkedően magas a foszfor- és a cinktartalma, de szelén, vas és magnézium is nagyon sok van benne. 

Rost

Egy 29 grammos adag az egész napi rostbevitelünket fedezheti, éppen ezért érdemes óvatosan fogyasztani, mert amíg nem szokott hozzá a szervezet, addig az emésztés felgyorsulása is jelentős túlzásokba eshet. Ha minden nap csak egy keveset eszünk, az biztosan nem árt, csak használ a bélrendszernek, és nem is csak tisztító funkciója által, hanem a benne található prebiotikumok segítségével is. 

Felhasználása

A legkézenfekvőbb beviteli módja müzlihez, joghurthoz keverve enni, de a zabkásában még észrevétlenebb módon tűnik el. Amikor kenyeret, muffint, kekszet, palacsintát sütünk, akkor is elbírnak a tészták egy-két evőkanálnyit belőle, sőt, a kenyerek és kekszek jóval többet is, de arra mindenképpen figyelni kell ilyenkor, hogy a korpának nagyon nagy a vízfelvevő képessége, így lehet, hogy ezekhez a tésztákhoz majd több folyadékot kell adnunk.

Fermentálás

A japán konyhában zöldségeket savanyítanak egy rizskorpából készült ágyon, de ehhez hasonló folyamatokon megy keresztül a régi magyar konyha fontos adalékanyaga, a korpacibere is. Ez a korpából készülő, kovászszerű erjedt anyag levesek savanyítására szolgált, így készülnek még most is a legautentikusabb módon az erdélyi csorbák.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon