![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A korpa fogyaszt, táplál és méregtelenít: így csempészd a család étrendjébe észrevétlenül
![korpa cover](https://kep.index.hu/1/0/3159/31597/315974/31597411_2425475_418ac74c98dfc95579f370856c3f4163_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Egy csomó gyógyhatása van a korpának az ismerteken túl, mert nem csak az emésztést pörgeti, de közben táplál is.
Egy alapvetően furcsa ellentmondás korpát enni, hiszen ez az a külső héj, amit elsőként leszednek a búzamagról, mikor feldolgozzák. Csak egy melléktermék, semmi más, mégis elképesztő értékek rejlenek benne, ezért, ha már a malomban leszedik, mi szépen visszadolgozzuk az ételeinkbe.
Persze nem csak a búzának van korpája, hanem a zabnak is, sőt, a kölesnek, az árpának, a kukoricának és a rozsnak, de ugyanúgy, ahogy a gabonák többi része, a korpáik is más tápanyagokban gazdagok, más a felépítésük. Bizonyára sokan tudják, mennyire magas rosttartalommal rendelkeznek, az azonban nem biztos, hogy mindenki számára világos, mennyi egyéb remek tartalom található meg bennük.
Fehérje
A korpának sokkal magasabb a fehérjetartalma, mint a gabonák magjának. A Healthline szerint egy 29 grammos adag már 4,5 gramm fehérjét tartalmaz, ami elég jó arány a növényi alapanyagok körében. Emellett a kalóriatartalma viszonylag alacsony és szénhidrátból sincs benne sok.
Ásványi anyag
Kiemelkedően magas a foszfor- és a cinktartalma, de szelén, vas és magnézium is nagyon sok van benne.
Rost
Egy 29 grammos adag az egész napi rostbevitelünket fedezheti, éppen ezért érdemes óvatosan fogyasztani, mert amíg nem szokott hozzá a szervezet, addig az emésztés felgyorsulása is jelentős túlzásokba eshet. Ha minden nap csak egy keveset eszünk, az biztosan nem árt, csak használ a bélrendszernek, és nem is csak tisztító funkciója által, hanem a benne található prebiotikumok segítségével is.
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3188/31882/318828/31882899_532ac7edd5e01de80cc67e8c0225c329_wm.gif)
Felhasználása
A legkézenfekvőbb beviteli módja müzlihez, joghurthoz keverve enni, de a zabkásában még észrevétlenebb módon tűnik el. Amikor kenyeret, muffint, kekszet, palacsintát sütünk, akkor is elbírnak a tészták egy-két evőkanálnyit belőle, sőt, a kenyerek és kekszek jóval többet is, de arra mindenképpen figyelni kell ilyenkor, hogy a korpának nagyon nagy a vízfelvevő képessége, így lehet, hogy ezekhez a tésztákhoz majd több folyadékot kell adnunk.
Fermentálás
A japán konyhában zöldségeket savanyítanak egy rizskorpából készült ágyon, de ehhez hasonló folyamatokon megy keresztül a régi magyar konyha fontos adalékanyaga, a korpacibere is. Ez a korpából készülő, kovászszerű erjedt anyag levesek savanyítására szolgált, így készülnek még most is a legautentikusabb módon az erdélyi csorbák.
Fotók: Getty Images