Sok lett a kamrában a liszt? Adunk pár ötletet, mire használhatod fel!

lisztcover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A jelenlegi helyzet miatt az emberek hihetetlen mértékű lisztvásárlásba kezdtek, sokak szerint feleslegesen. A legtöbben azt tanácsolják, ne változtassunk a napi szokásainkon, és igyekezzünk odafigyelni, hogy egészséges, változatos ételek kerüljenek a tányérunkra.

Bár egyetértek ezzel, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a liszt egy alapélelmiszer, amelynek az egyik legfontosabb előnye, hogy hosszú ideig tárolhatjuk, a nehéz időkben pedig elődeink is nagy hasznát vették. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a jelenlegi helyzet hatással van a pénztárcánkra is, már most érezni, hogy az árak rohamosan emelkednek, és ez bizony sok háztartásában fog problémát okozni. 

Nyilván, aki jobb anyagi helyzetben él, továbbra is színesen, egészségesen fog táplálkozni, de vannak a kevésbé szerencsések, azok a családok, ahol az 1 kilogramm liszt is kincset ér.

Ha már jól feltöltöttük az éléskamránkat liszttel, fontos számításba venni azt is, mire szeretnénk felhasználni. Valamilyen pékárut sütnénk belőle, vagy húst forgatnánk bele? Ha még nem tiszta a kép, most adunk egy kis segítséget.

Kenyér

A frissen sütött házi vekninek nincsen párja, de nehogy azt higgyétek, hogy csak a profi, nagy tapasztalattal bíró pékek képesek ropogós kenyeret tenni az asztalra. Mi is meg tudjuk csinálni, ráadásul, ha épp nincs kéznél élesztő, nem kell megijedni, ebben a cikkben minden csínját-bínját megtaláljátok a kenyérkészítésnek, így legközelebb bátran nekiállhattok a sütésnek.

Ha különleges, mégis egyszerű pékárura vágytok, akkor tökéletes választás az aszalt paradicsommal készült vekni, melyben mozzarella és bazsalikom is szerepet kap.

paradicsomoskenyér3ct

Kifli

A gyerekek nagy kedvence a kifli, amit még simán, magában is képesek majszolni. Miért ne készíthetnénk el mi magunk a kedvelt pékárut? A ropogós kifli tésztája kétfajta lisztből készül, gyönyörű, rostban gazdag változatot mutatunk.

31921471 2474fcecc51f74c8657c83a315a8bd96 wm

Fokhagymás focaccia

Az olaszok híres lapos kenyere jó fűszeresen készítve a legfinomabb, ebben a receptben egy fokhagymás változaté a főszerep, az illatos tészta a rozmaringtól még különlegesebb lesz.

olaszlaposkenyée2ct

Krumpligombócos leves

Nagyon egyszerű, pénztárcakímélő, laktató leves, melyben a zeller jellegzetes aromája tökéletesen érvényesül. A lisztre a krumpligombóc elkészítésénél lesz szükségünk, ami a lelke ennek a levesnek. Az így készült gombócot levesbetétként, de köretként is kínálhatjuk pörkölt mellé.

kglct

Panírhoz

A magyar konyhában a rántott hús egyenlő a zsemlemorzsába öltöztetett hússzeletekkel. Amerikában a rántott hús bundájához inkább fűszeres-lisztes bundát készítenek, így sokkal izgalmasabb a frissensült.

sültcsirkect

Palacsinta sósan

Az örök kedvenc, amit sósan és édesen is imádunk. Viszonylag ez is pénztárcabarát étel, amiben az a legjobb, hogy bátran továbbálmodhatjuk a receptet, gazdagítsuk ízlésünknek megfelelően.

gombáspalacsintact

Palacsinta édesen

Az egyik legkedveltebb reggeli a pufi tésztájú amerikai palacsinta, amit lustálkodós hétvégi reggeleken a legjobb elmajszolni. Az egyik legfinomabb amerikai palacsintában csokidarabok roppannak, de istenigazából bármi kerülhet a tésztába, például áfonya.

31394989 ba8ba5d84e3e2abbfd566233e4f08301 wm

Kakaós piskóta

A kevert tészta hozzávalói biztos, hogy a legtöbb kamrában megtalálhatóak, ha éppen ránk tör az édesség utáni vágy, készítsétek el ezt az egyszerű piskótát, egy pohár tej mellé remek választás.

31765297 17dab8bbd112d0ef061546a453fd7356 wm

Amerikai csokis keksz

Kekszből sosem elég, főleg most, hogy a gyerekek is otthon vannak. Készítsünk velük közösen csokis kekszet, amit jó nagy adagban érdemes legyártani. Az édes falatok jól zárható dobozban több napig megőrzik kellemes állagukat, ebben a receptben kiderül, mitől is lesz ropogós az otthon készített nasi.

akekszct

Természetesen a liszt rengeteg mindenben a hasznunkra lehet még, például nokedli vagy gnocchi készítésénél, de még a szerény lapcsánkában is helyet kap, valamint rántások és mártások készítésénél remek sűrűsítő.

Fotók: Getty Images/Botos Claudia/Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük