A magyar konyha legjava: 8 kedvenc hazai receptünket mutatjuk
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Fűszeres sültpaprika-krémleves: pirítóssal kínálva könnyed ebéd
Kefires, áfonyás muffin: csak keverd egybe a hozzávalókat
Ízletes és krémes Stroganoff-csirke: vegyes gombával a legjobb
Égetett cukrot készítesz? Így tisztítsd meg utána a lábast
Tudod, mire használható a csicserikonzerv leve? Kvízünkből megtudhatod
A magyar konyha méltán népszerű külföldön is, rengetegféle ízletes fogást kínál, legyen szó levesekről, főételekről vagy desszertekről. Ezekből szemezgettünk most, a kedvenceinket szedtük egy csokorba!
Bár az olasz konyhát gyakran istenítik, a saját házunk táján is érdemes körülnézni, a magyar gasztronómia nagyon színes és változatos, és rengeteg olyan ételt kínál, amivel máshol nem találkozni. Magyar különlegesség a túró, a krumplival gyúrt, töltött édes tészták, a pörkölt, és még sokáig sorolhatnánk.
Jókai-bableves
A csülkös Jókai-bablevest talán senkinek sem kell bemutatni, de ha még sosem készítetted házilag, itt az idő! A tartalmas leves sok hússal, zöldséggel és csipetkével készül, így laktató egytálételként is helytáll, nem lesz szükség utána második fogásra. Jókai kedvence neked sem fog csalódást okozni, a füstös csülöktől isteni finom lesz a lé!
Vörösboros sertéspörkölt
Ha magyar konyha, akkor pörkölt, a klasszikus kedvencet mindenki ismeri és szereti. Most egy vörösboros receptet mutatunk, amely sertéscombból készül, és a sok hagymától sűrű és krémes a szaftja. Hogy még finomabb legyen, paradicsomot és tévépaprikát is érdemes főzni bele, és a jó minőségű fűszerpaprikáról se feledkezz meg!
Töltött paprika
A töltött paprika igazi nyári fogás, most a klasszikus, mamaféle receptet mutatjuk. A rizses-darált húsos tölteléket könnyedén a paprikákba kanalazhatod, aztán már csak annyi a dolgod, hogy puhára főzd a paradicsomlében. A zeller zöldjét semmiképpen se hagyd ki belőle, úgy lesz az igazi a recept!
Tarhonyás lecsó
Ha már paprika és magyaros receptek, a lecsó nem hiányozhat egy ilyen válogatásból! Ez rengeteg változatban készülhet, leggyakrabban kolbásszal, tarhonyával vagy tojással keverve kínálják. Nyáron édes, lédús paradicsomból kötelező elkészíteni, ebből sokkal finomabb lesz a lecsó, ráadásul az ára is kedvezőbb.
Káposztás tészta
Bár a magyar konyhában dominálnak a húsos fogások, az olyan egyszerű, de ízletes receptekről sem szabad megfeledkezni, mint a krumplis vagy a káposztás tészta! Utóbbi készülhet cukrosan, sósan vagy borsosan is, ez ízlés kérdése, a titok a káposzta pirításában rejlik. A zöldséget ne spórold ki belőle, jó sok káposztával lesz az igazi: ezt a receptet szívből ajánljuk!
Túrgombóc
A túrógombóc hatalmas kedvenc, ami akkor az igazi, ha belül lágy és remegős, kívül pedig ropogós, aranybarna morzsa borítja. Hogy ilyen legyen, fontos, hogy a búzadarát csak apránként adagold, és a masszát pihentesd a hűtőben pár órát. Ha feldobnád az alapreceptet, a kész túrógombócokat zsemlemorzsa helyett kókuszreszelékben vagy darált mandulában forgasd meg.
Lekváros derelye
Ha már túrógombóc, a magyar konyha másik specialitása, a krumplival gyúrt tészta is bekerült a válogatásba. Ezt legtöbbször friss gyümölccsel vagy lekvárral töltik meg, a derelye különösen nagy kedvenc. A szilvalekváros barátfülét csak szeretni lehet, a tésztája lágy, a töltelék gazdag, a morzsa pedig vajas és ropogós. Fontos, hogy lisztes típusú krumplival dolgozz, úgy nem vesz fel annyi lisztet, puhább lesz a derelye.
Rigójancsi
A magyar konyha legendás süteménye, a rigójancsi csokoládéban gazdag, puha kakaós piskótából és selymes csokikrémből áll. A története csak hab a tortán: egy híres szerelem előtt tiszteleg. Bár kissé időigényes az összeállítása, egyik részfolyamat sem bonyolult, a tészta és a krém is egyszerűen készül. Ha nem készítetted még házilag, ezt a receptet teszteld le!
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Kapitány Beáta/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors