Ne aggódj, ha megmaradt a mézeskalács vagy a piskóta - 6 ötlet, mihez kezdj velük

maradéksüti
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Karácsonykor nemcsak a főételek tornyosulnak egymás hegyén-hátán, hanem a sütemények is, legyen szó mézeskalácsról, bejgliről vagy egy egyszerű piskótáról.

Valódi csoda lenne, ha a sütihalmok egytől egyig elfogynának, és bár igaz, pár napig tárolhatod őket, sőt, vannak olyanok, amelyek hetekig is elállnak, ha kiszárad a piskóta vagy a bejgli, kemény lesz a mézeskalács, már nem az igazi az élmény. Szerencsére a megmaradt édességeket könnyedén új köntösbe öltöztetheted, ehhez adunk most egy kis segítséget. 

Maradék piskóta

Elsőként kezdjük a maradék piskóta felhasználásával. Érdemes kipróbálni az alábbi ötleteket, de sajnos csak akkor tudod őket alkalmazni, ha betöltetlen piskótával dolgozol. Az viszont nem baj, ha ízesítetted a tésztát, sőt, diós, kakaós, mákos alappal még finomabb lesz az újragondolt desszert. Ha mégis a betöltött piskótát öltöztetnéd új köntösbe, a krémet kanalazd le a tésztáról, használd fel pohárkrémként, a tésztát pedig kockázd össze vagy daráld le, úgy dolgozz vele.

Kókuszgolyó, puncsgolyó

Ha darált háztartási keksz helyett maradék piskótát gyúrsz a golyóba, akkor is tökéletesen működik a recept. Ha kókuszgolyó készül, tejjel, rummal és kakaóval gyúrd össze a tésztát, puncsgolyó esetében pedig sok-sok baracklekvárral és mazsolával dolgozd egybe a piskótát. A megszáradt tészta új életre kel ebben a formában, imádni fogja a család.

maradéksüti4

Pohárdesszert

A többnapos piskóta száraz, élvezhetetlen, sokszor fojtós. Ilyenkor valamilyen krémre vagy öntetre van szüksége, hogy új életre keljen. Ha tejszínhabbal, mascarponéval vagy valamilyen krémmel, akár csokiganache-zsal rétegezed, tökéletes pohárdesszertet tehetsz az asztalra, ráadásul nagyon szaftos és finom lesz a száraz tészta. Érdemes a piskótát kávéba vagy rumba áztatni, mielőtt beborítod a krémmel, de gyümölcsök is mehetnek az édesség tetejére.

Cake pop

A cake pop alapja is lehet maradék piskóta, daráld le, majd tejjel, lekvárral vagy valamilyen krémmel dolgozd össze, hogy gyúrható, formázható massza legyen belőle, mint a kókuszgolyó esetében. Utána már csak annyi a dolgod, hogy olvasztott csokoládéba mártod, pálcikára tűzöd, és kínálhatod is.

maradéksüti3

Maradék mézeskalács

Muffin

Kemény és száraz mézeskalácsból puha, frissen kisült muffin? Ha ledarálsz pár darabot a megmaradt mézesből, majd belekevered a tésztába, karácsony ízű és illatú muffin kerül ki a sütőből. Természetesen mézeskalácsfűszer-keveréket is adhatsz a sütemény tésztájához, egy kis plusz fahéj és szegfűszeg sosem árt az ünnepi időszakban. Nem csak muffinba, más keverem-kavarom sütikbe is beleteheted a ledarált mézest.

Pohárdesszert

Ugyanúgy, ahogy piskótából, megmaradt mézesből is készülhet pohárdesszert, ledarálva vagy apróra törve rétegezd a krémmel. A mézeskalács talán még a piskótánál is jobb választás, ugyanis ropogós elemként kerül a kompozícióba. Mennyei gesztenyés pohárkrém is készülhet belőle, ha morzsaként a mousse tetejére szórod, de mascarponés habot is rétegezhetsz vele.

maradéksüti2

Maradék bejgli, kalács

Kiflifelfújt, kalácspuding

A maradék bejgliből, kalácsból vagy bármilyen kelt tésztából isteni kiflifelfújt vagy kalácspuding készülhet. Az sem baj, ha a bejgli mákos vagy diós, sőt, úgy még finomabb lesz a sütőből kikerült édesség. A megszáradt sütit öntsd le tejjel vagy tejszínnel kikevert tojással, cukrozd, szórj rá aszalt gyümölcsöt vagy csokit, amit csak szeretnél, majd told a sütőbe. Itt találod a kalácspuding alapreceptjét, ha pedig picit extrábbra vágysz, próbáld ki aszalt szilvával és naranccsal összesütve. A tej egy részét akár mascarponéra is cserélheted, úgy még tartalmasabb, krémesebb és édesebb lesz a végeredmény.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük