Burrata, a sajttal töltött sajt: kedvenc különleges alapanyagaink
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A burrata olyan a sajtok között, mintha valaki megvalósította volna azt a kakaós csigát, aminek végig csak tömény és szaftos közepe van. A friss, lágy sajtok sajtja, a sajttal töltött sajt.
Már egyre több helyen kapni, főleg delikáteszekben és piaci sajtosoknál lehet kifogni, ezért nagyon ajánlom, hogy aki meglátja, csapjon le rá, de azon nyomban, gondolkodás nélkül. Én most a kedvenc piacom kedvenc sajtosánál kaptam, ráadásul magyar burratát - csodálatosan finom.
Meglepetéscsomag
A burratában az a legjobb, hogy úgy néz ki, mint egy szimpla mozzarella. A külső azonban csak bevonó, egy csomag, amiben egy, még a mozzarellánál is krémesebb belső sajt található. A kontrasztok tökéletes harmóniája érvényesül, ráadásul tudja mindazt, amit a legfinomabb mozzarella: nagyon lágy és nagyon krémes, natúr és tiszta az íze is. Éttermekben főleg előételként szokott szerepelni az étlapon.
A Pugliából származó sajt külseje szilárdabb mozzarella, a belsejét pedig hol tejszínes krémsajttal, hol vajjal, de eredetileg lágy, tejszínes mozzarelladarabokkal töltik meg. Készülhet bármilyen zsíros, teljes tejből, de hagyományosan, csakúgy, mint a mozzarellát, bivalytejből csinálják.
Nagyon friss
Mivel a burrata lényege tényleg a frissesség, az eltarthatósági idő nem vicc, sőt. Akkor a legjobb, ha az elkészítése utáni egy-két napon belül azonnal megesszük, különben az édes-vajas hatás savanykásba csap át, ami óriási kár.
Mivel?
A legjobb, ha nem is cifrázzuk, csak egy kis pirítóssal, esetleg friss paradicsommal esszük meg, esetleg még meg lehet locsolni egy kevés olívaolajjal is. Ugyanakkor bármilyen salátát fel tud dobni, ha úgy adódik. Szokták még sült zöldségek tetejére biggyeszteni, de gyakori kísérője friss fügének, hajszálvékonyra szelt füstölt sonkának vagy bármilyen szezonális gyümölcsnek, például sárgadinnyének vagy baracknak.
Fotó: Getty Images