Tippek, mivel dobhatod fel a muffint: krémek, töltelékek, különböző ízesítések
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A muffin egy nagyon egyszerű, pihe-puha sütemény, nagy előnye, hogy kezdők is elkészíthetik, ráadásul rengetegféleképpen ízesíthető.
Ha van egy szuper alaprecepted, bátran variálhatod, a puha tésztát számtalan módon feldobhatod. Ha nincs még bevált tésztarecepted, olvasd el a miénket, a vajas, omlós alap mennyei önmagában is, hát még akkor, ha különféle módokon ízesíted.
Hogyan dobd fel a muffint?
A tészta ízesítése
A legegyszerűbb, ha a tésztát turbózod fel. Keverhetsz bele kakaót, fahéjat, vaníliát, mákot, apróra vágott csokit, magvakat, gyümölcsöket. Ha azt szeretnéd, hogy a tészta szaftosabb legyen, püré formájában is hozzáadhatod a gyümölcsöt, pépesített banánnal, alma- vagy sütőtökpürével nem csak finomabb lesz, napokig megőrzi majd a puhaságát. Utóbbi esetben viszont emeld meg a szárazanyag mennyiségét, hogy ne legyen túl folyós a tészta.
Alapanyagcsere
Tej helyett/mellé
Bár az alapmuffintészta tejjel és vajjal – néha olajjal – készül, ha még puhábbra készítenéd, ezek egy részét joghurtra, akár túróra cserélheted, sőt, mascarpone is kerülhet a tésztába.
Lisztmentes recept
Nem csak az ízesítőket és a nedves alapanyagokat variálhatod, a szárazakat is lecserélheted. Ha lisztmentesen készítenéd a tésztát, érzékenység vagy diéta miatt, többféleképpen is helyettesítheted. A legegyszerűbb, ha őrölt magvakat használsz helyette, például mandulalisztet, de a zabpelyhet is ledarálhatod, úgy rostdús lesz a tészta, ha pedig szeretnéd, teljesen elhagyhatod a szárazanyagot, ebben az esetben viszont tömörebb muffint kapsz majd végeredményül.
Cukor helyett
Nem csak cukorral édesítheted a tésztát, mézet vagy juharszirupot is használhatsz, ha pedig teljesen cukormentesre készítenéd, édesítőszert adj hozzá, leggyakrabban eritrittel sütik. Ha pedig természetesen pótolnád az édes ízt, a datolya jó választás, ebben a válogatásban találsz hozzá egy szuper receptet.
Töltött muffin
Nem csak magát a tésztát ízesítheted, hagyhatod teljesen natúran is, és feldobhatod különféle édes töltelékekkel, krémekkel. Az egyik kedvenc olasz desszertet, a tiramisut is elkészítheted muffin formájában, ebben az esetben kávés mascarponekrémet tölts bele, itt találsz hozzá egy szuper receptet. Ha ennél eggyel egyszerűbb megoldásra vágysz, pudinggal töltsd meg a tésztát, de figyelj, hogy sűrűbbre főzd, mint ahogy egyébként szoktad. Készíthetsz házi pudingot is, de használhatsz boltit is, vaníliással, csokissal, puncsossal is isteni lesz.
A tésztába kanalazhatsz túrókrémet is, ha kakaós a muffinod, olyan lesz, mint a Túró Rudi, de akár tejbegrízzel is megtöltheted. Ha pedig ennyi időd sincs, lekvárt rejts a tésztába.
Cupcake
Ha nem a tésztát szeretnéd ízesíteni, megtölteni, a kész muffin tetejét is díszítheted. Készíts édes krémeket, majd nyomózsákból, habcsövön keresztül nyomd a sütire. A tetejére aztán szórhatsz cukrokat, csokireszeléket, fahéjat, amit csak szeretnél. Az egyik legnépszerűbb a vajkrém, amelyen habtejszínnel lágyíthatsz, hogy ne legyen olyan tömény, de gyümölcsök levével, héjával is feldobhatod. Ha pedig ennél is egyszerűbb megoldást keresel, tejszínhabbal dekoráld a tésztát, de akár mascarponekrémmel is boríthatod.
Sós muffin
Érdemes néha elrugaszkodni a desszertvonaltól, ugyanis a muffin sósan is tökéletes, mennyei reggeli, uzsonna, de akár még vacsora is lehet. Ha elhagyod a tésztájából a cukrot, és több sót adsz hozzá, meg is van az alapod, amit az édes verzióhoz hasonlóan bátran gazdagíthatsz. Keverhetsz bele sajtot és bacont, kolbászt, szárított paradicsomot, de akár el is hagyhatod belőle a lisztet, lehet az alapja tojás is, így olyan lesz, mint egy elcsomagolható rántotta. Tojás helyett zöldségalapú is lehet, karfiollal isteni lesz. Ha pedig nem ragaszkodsz a megszokott formákhoz, újragondolt bundás kenyeret is készíthetsz muffinsütőben.
Fotók: Getty Images