Miben mások a nemzetek pizzái? Nápolyban és Rómában is más az autentikus recept

nápolyi pizza cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az nem vitás, hogy a pizza a világ egyik legnépszerűbb étele és annyiféle létezik belőle, hogy tényleg mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelőt.

Liszt, meleg víz, élesztő és só, a tökéletes pizzatészta ezeket az alapanyagokat tartalmazza, természetesen megfelelő arányban. A tésztára paradicsomszósz kerül és persze a feltétek. A pizzát nem lehet nem szeretni, de ma már olyan óriási a választék, hogy sokszor találkozhatsz gyengébb minőséggel is. 

A legismertebb pizza a vékony tésztás, a széle ropog, a közepe puha, kérheted szeletben, vehetsz egészben vagy sütheted otthon is. A pizza hazájában, Olaszországban, ahogy egyre délebbre haladsz, annál letisztultabbak az ételek, így a pizza is. Minőségi, szigorúan ellenőrzött alapanyagokból készül, extra jó feltétekkel, amelyekből a kevesebb néha több elv alapján nem halmoznak túl sokat a tésztára és nem is fűszerezik agyon. Ha pedig aggódnál a plusz kilók miatt, ne tedd, mert a pizza az egyik legnépszerűbb étrendbe, a mediterrán diétába is belefér, persze módjával.

nápolyi pizza belső ok

Szigorúan ellenőrzött nápolyi pizza

A pizzák közül a legszigorúbban ellenőrzött pizza a nápolyi, ahol a liszttől kezdve még a hozzáadagolt víz minőségét is szigorúan felügyelik, a feltétek pedig eredettvédett alapanyagokból készülnek. Ahhoz, hogy egy pizza eredeti nápolyi minősítést kapjon, nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelnie, amelyet az AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) olasz szervezet ellenőriz. A nápolyi pizza ma már az UNESCO szellemi kulturális örökségének listájára is felkerült. Magyarországon az IGEN az első olyan pizzéria, amely megkapta a hivatalos nápolyi pizza minősítését. 

nápolyi pizza álló ok

Pontos kelesztési és sütési idő

A nápolyi pizza kelesztési ideje is szigorúan meghatározott, szobahőmérsékleten minimum 8, maximum 24 órát kelhet a tészta - magyarázza Vidó Nóri, az IGEN és az IDE pizzéria tulajdonosa. A tésztát pontosan 20 percig kell dagasztani. Ha megkelt, 30-32 centiméter átmérőjű formára kell nyújtani, majd 400-450 fokos kemencében 60-90 másodpercig sütni. Eddig csak fatüzelésű kemencékben sülhettek a pizzák, de ma már a gázzal fűtöttet is jóváhagyta a pizzaszövetség. A kész pizza kívül vastagabb, befelé egyre vékonyabb tésztájú, belül nedvesebb, befelé hajló. A szélén és az alján pedig fekete pöttyök találhatóak. 

római pizza álló

A római pizza

A római pizza merőben különbözik a nápolyitól, ami már a tésztáján is látszik: vastag tésztás, gazdag feltétekkel megrakott pizzát képzelj el. A vastag tészta a meleget is jobban megtartja és nem utolsósorban laktatóbb, egy szelet eltelít. A római pizza nem a rengeteg tésztától, hanem a benne lévő levegőtől lesz vastag.

A római pizza nem kerek, hanem szögletes, 60x40 centiméteres tepsiben sül, majd ollóval vágják fel. A római típuson belül ezt a fajtát tagliónak hívják. Érdemes két szelettel indítani, ez a mennyiség felel meg egy egész nápolyi pizzának. A tészta elektromos kemencében, alacsonyabb hőfokon sül, mint a nápolyi változat. A pizzát 15 percig elősütik, majd megpakolják a feltétekkel. Ilyenkor már haza tudod vinni, de otthon még 5 percet kell sütnöd, hogy tökéletes legyen. Ezt a műveletet egyébként a pizzériában is elvégzik neked.

A római pizza óriási előnye, hogy nemcsak frissen élvezhető, hanem ha megmarad, 48 óráig fogyasztható minőségromlás nélkül, természetesen újra átsütve. Rómában egyébként ezeket a szeleteket súlyra árulják, itthon viszont fix szeletméretben.  

Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Vidó Nóri, Zoltai András

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon